Två böcker om klockan

Vad är klockan, Pelle Svanslös är en stor bok i hård kartong med rundade hörn, vilket gör att den påminner om en bok för mindre barn och den vänder sig också till barn i åldern 3-6 år. I varje uppslag är det utstansat ett hål och på sista sidan finns en klocka med visare man kan röra på. Genom hålen kan man se klockan oavsett vilket uppslag man är på i boken. Bokens berättelse  är rätt så konstruerad, den handlar om att Pelle får en ny klocka och går på promenad. Under promenaden möter han sina vänner och som av en händelse så undrar de alla vad klockan är när de möter Pelle. Här och var på uppslagen finns små uppgifter där läsaren får ställa klockan på olika klockslag.

Tanken bakom boken är alltså att barnen får lära sig vissa klockslag, hur klockan fungerar, vad hel- respektive halvtimme innebär och så vidare på ett lekfullt sätt. Många barn i den här åldern är ju nyfikna på klockan och många barn älskar ju Pelle Svanslös och de andra av Gösta Knutssons karaktärer, så den här boken kan nog bli populär hos många barn. Det är Ingrid Flygare som har skrivit texten utifrån Gösta Knutssons berättelser om Pelle och ritat illustrationerna efter Jan Gissbergs illustrationer. Bonnier Carlsen är förlaget som har gett ut boken. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Skoj med tid och klass 1b däremot vänder sig till lite äldre barn, nämligen 6-9 år. Den ingår i serien om klass 1b där det både finns mängder av skönlitterära lättlästa böcker och några aktivitetsböcker, så som Bokstavs-skoj, Siffer-skoj och Skoj med english. Det här är en fylla-i-bok där man får rita, skriva och klura på olika uppgifter som har med tid och klockan att göra. Tanken är att man ska lära sig om tid och klockan på ett lätt och samtidigt roligt sätt. Bland uppgifterna finns till exempel att man ska måla månadernas namn, rita bilder till de olika årstiderna, fundera på vilken årstid man fyller år, fylla i månadernas nummer, fylla i veckans dagar, träna på almanackan och högtiderna, måla tim- och minutvisare, skriva hur mycket klockan är och lära sig om scheman och namnsdagar. Längst bak finns facit till vissa av uppgifterna. Boken är innehållsrik och de flesta hittar nog pyssel som de tycker är kul. Boken är skapad av Helena Bross och Christel Rönns och det är Bonnier Carlsen som ger ut även denna bok. Den finns att köpa bland annat på Adlibris och på Bokus.