Två nya Bojanböcker

Bojan och tunnelbanan  Bojan och grävmaskinen

Det har kommit två nya böcker i serien om Bojan: Bojan och grävmaskinen och Bojan och tunnelbanan.

I Bojan och grävmaskinen måste Bojan bygga klart sitt legohus innan han lägger sig. För att hitta sista legobiten formar han handen som en skopa och gräver i legolådan, och så frågar han mamma ifall hon har kört en grävmaskin någon gång. Och det har hon förstås, för hon har kört nästan alla sorters fordon. Hon har jobbat som grävmaskinist och vet allt om hur grävmaskinen fungerar och det berättar hon om för Bojan.

I Bojan och tunnelbanan leker Bojan i sängen innan läggdags. Av täcket bygger han långa tunnlar där tunnelbanetåget kan köra. Men plötsligt tar tunneln slut. Bojan frågar mamma om hon vet hur man bygger en tunnel och det visar sig att hon förstås både har jobbat som tunnelbaneförare och varit med när en tunnel byggdes, så det kan hon berätta om för Bojan.

Böckerna om Bojan är blandning mellan fakta och berättelser och det är en bra kombination då barnen både får en rolig och spännande berättelse och dessutom intressant, fascinerande fakta. Det är dessutom lagom mycket fakta i dessa böcker, det kan ju annars vara risk att faktainslagen tar över för mycket, men det tycker jag inte utan det är precis på en lagom nivå. I varje bok räddar mamma dessutom ett djur, vilket ger ytterligare en dimension till berättelsen.

Precis som tidigare böcker i serien är även dessa välskrivna och genomarbetade. Författare är Johan Anderblad som är känd programledare från Bolibompa och för de verklighetstrogna, mysiga och varma illustrationerna står Filippa Widlund för. Detta är läslust och berättarglädje när det är som bäst och böckerna passar för många läsare i förskoleåldern, inte alls enbart de som är fordonstokiga.