Två nya Max och Maja böcker

max-och-maja-den-snoiga-dagen     max-och-maja-godnattgrodan

Max och Maja är bästisar. De hittar alltid på roliga saker att göra tillsammans. Det finns en hel serie böcker om de båda vännerna. Två nya har lanserats på senaste tiden, nämligen Den snöiga dagen och Godnattgrodan.

Max och Maja – Godnattgrodan handlar om när Maja ska sova över hos Max. Det känns jättespännande och de leker och leker. Men så blir det så småningom dags att sova och då kommer Maja på att hon glömt sitt bästa gosedjur Grodis. Utan Grodis kan hon inte sova! Max försöker trösta henne och erbjuder Maja att låna olika gosedjur av honom, men inget hjälper. Först när han lånar ut sitt favoritgosedjur Nöffe lyckas Maja somna. En bok om att sova borta som de flesta barn kan känna igen sig i.

Max och Maja – Den snöiga dagen utspelar sig på vintern. Max och Maja leker i snön och har jätteroligt. Åtminstone ända tills dess att de bestämmer sig för att göra en snögubbe. Max vill göra en snökanin och Maja vill göra en snömus. Hur ska de nu göra? Boken handlar om att bli osams, men också om att bli sams igen.

Böckerna om Max och Maja handlar om små händelser, men som ofta blir stora i ett barns perspektiv. Att bråka med sin bästa kompis, att sova borta, det är stora saker för ett barn. Axel Scheffler är både författare och illustratör och han är duktig på att fånga barns känslor i både text och bild. Hans illustrationer är detaljrika, färggranna och alldeles underbara. Böckerna rekommenderas varmt. De utges av Alfabeta bokförlag.