Två nytänkande målarböcker

Jag fortsätter lite på pysseltemat i ett inlägg till. Denna gång har jag hittat två nytänkande och lite annorlunda pyssel- och målarböcker.

ritbok_omslag1Vilda förlag är känt som förlaget som vågar vilja mer. Deras böcker är kollade ur ett demokrati-, jämställdhets- och mångfaldsperspektiv. I oktober 2008 släppte de sin första målarbok, Det var en gång… – en ritbok.  Amalthea Sandahl har ritat många inspirerande bilder. Barnen får själva fylla i färgerna och fantasierna. Det är en klassisk målarbok där de yttre konturerna är ritade och barnen själva fyller i med färg. Men motiven är inte klassiska. Här finns tatuerade människor, sjörövartjejer, prinsar som kysser grodor, pappor som tar hand om barn, prinsessor som hamrar och spikar och så vidare. Den första genusgranskade ritboken är här!

malarbok_falksten_web1Kabusa böcker har släppt en serie med annorlunda målarböcker. Även dessa är klassiska målarböcker där det finns svartvita teckningar och det är tänkt att barnen själva ska fylla i med färg. Men Kabusa Böckers målarböcker är skapade av riktiga konstnärer. Böckerna är fyllda med teckningar av etablerade konstnärer och är en njutning även för vuxna att bläddra i. Teckningarna utmanar barnens fantasi. Själv har jag fastnat för Marie Falkstens målarbok. Hon är en konstnär som har tydliga figurer som jag kan tänka mig att barn älskar.

Böckerna passar barn i förskole- och lågstadieålder.