Mitt eget café

Mia Öhrn har skrivit en fantastisk bok för alla oss fikaälskare och för alla vi som någonsin haft en dröm om att öppna ett café. Själv har jag velat skapa ett barnvagnscafé där man kan köpa ekologiskt fika, nyttiga mackor, sallader och liknande. Man ska vara välkommen med barn, det ska finnas plats för barnvagnar, skötrum, barnstolar och en liten lekhörna. Caféet skulle kunna vara en samlingsplats för föräldralediga där man även skulle kunna låna föräldra- och barnböcker av mig och av varandra, knyta kontakter och annonsera ut urvuxna barnkläder eller andra barngrejor. Kanske en liten second hand-avdelning i ett hörn. Nu kommer jag aldrig att ha tid, ork eller pengar till att förverkliga den idén, men drömma kan man alltid och med Mia Öhrns Mitt eget café (Bokförlaget Parasoll, 2007) kommer drömmarna till mig på nytt.

Boken innehåller tips för den som vill starta ett café. Nu har inte Mia gjort det själv, men däremot har hon många vänner och bekanta som har gjort det och som gärna ställde upp med handfasta råd. Men det som boken framförallt innehåller är goda, lyxiga recept på allt ifrån fikabröd till goda mackor och brunchtillbehör. Man får även lära sig vad som krävs för att göra det godaste teet och kaffet. Än har jag inte hunnit laga/baka något ur boken, men jag längtar efter att testa kladdkakan med dajmgrädde, chokladbakelser med jordgubbar, gomasiomacka och att göra eget jordnötssmör. Och så blev jag väldigt sugen på att odla krasse. Får köpa krassefrön i affären nästa gång. Det bästa med boken, förutom alla recept som får det att vattnas i munnen är alla de frestande och inspirerande bilderna. De är riktigt proffsiga. Sedan tycker jag också om Mias personliga stil, det känns verkligen att hon har brunnit för att göra den här boken och att hon har tyckt att det varit roligt medan hon hållit på. Ser fram emot att läsa mer av henne.