Ur askan

Ur askanFredrik Fröding överlever en av Europas värsta färjekatastofer. Ned i djupet med Estonia följer båda hans föräldrar. Hans bror Niklas spolas av en av flottarna i väntan på räddning. Kroppen hittas aldrig och Fredrik vägrar ge upp hoppet om att han överlevt.

Tjugofem år senare ser Fredrik sin bror utanför ett hotell i Stockholm tillsammans med ägaren Adam Ceder. Fredrik följer efter Ceder till ön Ulvön för att ställa honom mot väggen om broderns existens, men innan han hinner göra det hittas Ceder brutalt mördad. Utredningen hamnar hos en person ur Fredriks förflutna, Örnsköldsvikspolisen Sofia Hjortén. När Fredrik blir misstänkt för mordet är hon den enda som tror på hans oskuld.

Ur askan är första delen i en ny deckarserie som utspelar sig i Höga Kusten. Jag blev nyfiken redan när jag läste förlagets beskrivning av vad boken skulle handla om, men när jag sedan såg att den skulle utspela sig i Höga Kusten blev det en självklarhet att läsa boken eftersom jag har bott i de trakterna några år. Jag gillade också miljöskildringarna och det är ju verkligen en så häftig miljö att ha som fond i en bokserie eftersom miljön i Höga Kusten är så dramatisk och speciell.

I huvudrollen står Sofia Hjortén, en ung polis med en spännande historia, Men också Fredrik Fröding, en person som varit med om ett trauma och periodvis lidit av psykisk ohälsa, men som också har ett förflutet tillsammans med Sofia, något jag tror författaren kommer kunna bygga vidare på i kommande böcker. Ämnen som utsatthet, förlust, psykisk ohälsa och ensamhet lyfts fram, vilket gör boken samhällsaktuell och intressant. Jag gillar också författarens berättarteknik, hon varvar olika tidsperioder och skeenden på ett sätt som gör att det känns genomtänkt, välskrivet och etablerat. Själva mordgåtan fastnade jag dock inte riktigt för denna gång, men persongalleriet och miljöerna väcker ett intresse hos mig så jag kommer definitivt att fortsätta läsa den här serien.

Ur askan är utgiven av Strawberry förlag. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.