Läshunden

LäshundenLäshunden är en bok i serien Axel och Omar av Helena Bross. Denna serie vänder sig till de absoluta nybörjarläsarna. Böckerna har kort, enkel text skriven helt i versaler. Det finns en hel rad böcker i serien och de brukar vara väldigt populära bland barnen som ska börja stava sig igenom sina första böcker.

I denna bok flyttar en man in i Axel och Omars hus på Solgatan 1. Han har en hund som heter Trixi. Henrik är pensionerad polis och Trixi har varit polishund. Axel och Omar följer gärna med när Henrik går ut med Trixi. Men så en dag när Henrik ringer på hos Omar för att fråga om han vill följa med ut med hunden säger Omars mamma nej. Han måste läsa sin läxa, fröken har sagt att han måste träna på läsningen. Det går sakta och det är tråkigt. Men när Henrik kommer på att Omar kan läsa för Trixi går det bättre och nu blir det till och med roligare att läsa.

-Förut var Trixi en polishund, säger Omar. Men nu är hon en läshund!

Läshunden är iksom de andra böckerna i serien fina böcker för nybörjarläsarna. Texten är enkel, men ändå intressant och illustrationerna av Kadri Ilves är vackra med många detaljer. Boken skildrar en situation som många barn kanske känner igen sig i, inte minst de barn som behöver kämpa lite mer med läsningen eller som inte tycker att läxläsning är det roligaste. Boken handlar också om hundar och kanske väcks intresset för hundar i och med läsningen. Man kan dessutom spinna vidare och prata om polishundar, läshundar och andra hundar som jobbar med olika uppgifter.

Läshunden är utgiven av Bonnier Carlsen och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.