Våffelhjärtat

Bildresultat för våffelhjärtatTrille är säker på att hans faster-farmor lagar de godaste våfflorna i världen. Han är också säker på att han bor på det bästa stället av alla och att hans granne Lena är hans allra bästa vän. Men han är inte lika säker på att han är hennes bästa vän. Våffelhjärtat är en populär högläsningsbok på biblioteken där jag jobbar och nu när jag läst den förstår jag varför. Boken handlar om två nioåringar, Trille och Lena, som bor grannar och går i samma klass. De hittar på alla möjliga roliga saker tillsammans. Men ibland blir det lite fel. Många gånger övergår roligheterna i galenskaper och det är tur att deras föräldrar har lite is i magen, för är det inte hjärnskakning så är det andra läskigheter som inträffar. Det finns inget som inte de båda barnen tar tag i. Ena dagen bestämmer de sig för att leta efter en ny pappa åt Lena och nästa dag ska de skapa en ny Noaks ark. Och mitt i alltihop berättar Lena att de ska flytta. Hur ska det gå? Vem ska då Trille leka med? Och hur hanterar man rädslan att förlora någon man älskar?

Våffelhjärtat tar både stort och smått, precis den där mixen som finns i en nioårings hjärna. Jag förstår att boken är populär som högläsningsbok på lågstadiet, för det finns så många teman att prata kring. Den har allt – glädje, sorg, äventyr, humor och relationer. Trille är försiktig och tänker och grubblar mycket, medan Lena är mer spontan och våghalsig och handlar innan hon tänker. Lena är målvakt i fotbollslaget och den enda i klassen som kan klå upp mobbaren Kai-Tommy. Ja, de är omaka de båda barnen, men trots detta har de en så stark vänskap. Just att de båda personerna som boken kretsar kring är så olika öppnar både för samtal kring vänskap och att våga vara sig själv, men skapar också möjlighet till igenkänning för många barn. Författaren Maria Parr liknas ibland vid Astrid Lindgren och jag ser en likhet när det gäller skildringen av barndomen där det är fyllt av lek och fantasi och barnen får vara barn, samtidigt som ingen av författarna väjer för svåra ämnen som ålderdom, olyckor och döden.

Min bästis målvaktenVåffelhjärtat kom redan 2007. Förra året kom en efterlängtad fristående uppföljare som heter Min bästis målvakten. Precis som i första boken får vi även i denna bok följa barnen i  byn Dunk-Mathilde under ett år. Mycket är sig likt i den norska lilla byn där Trille och Lena bor med fjordar och fjäll inpå knuten. Men mycket har också förändrats. Det har nämligen hunnit gå några år sedan den första boken och barnen är inte längre nio år, utan på gränsen till tonåringar. Denna nya bok klassificeras också som Hcg, dvs för barn från nio år. Våffelhjärtat är en Hcf, för barn mellan cirka sex och nio år. En ny fotbollstränare gör livet surt för Lena som ju spelar fotboll i killarnas fotbollslag. Trille har gått och blivit kär. Mycket av hans tankar kretsar just nu kring hur han ska kunna imponera på den nya, söta tjejen i klassen. Lena och Trille bygger en fin flotte även om första flottfärden blir lite vådlig. Äventyren fortsätter och det håller på att gå riktigt illa när barnen bestämmer sig för att gå julbock i gårdarna mitt i orkanstormen. Under året föds också ett par bebisar i byn och ute på havet jagar farfar fortfarande efter storfisken, fast han är för gammal. Både Trille, Lena och farfar får  som ni ser ett år då de måste kämpa med sig själva och mot naturens krafter. För vad ska man göra när flottarna man bygger förliser, flaskposten bara driver tillbaka och ingen bryr sig om vad man kan? Ja, inte ge upp i alla fall!

Även när jag läser Min bästis målvakten förs tankarna till Astrid Lindgren och till böckerna om Pippi, Emil och Ronja. Här blandas humor och lek med allvar och dramatik. Vänskap och kärlek är starka teman, liksom relationer överhuvudtaget, så som den fina relationen mellan Trille och farfar. I denna nya bok har barnen vuxit upp lite och som vuxen känner jag så starkt igen mig i alla känslor som är all over the place. Det är jobbigt när kroppen och knoppen växer från barn till tonåring. Men det kan vara lika jobbigt att bli gammal med en kropp som sviker. Det kan vara jobbigt med vänskap och kärlek också, liksom ensamhet och utanförskap. Men trots att det handlar om starka känslor är detta också en mysig och fin bok. En varm barndomsskildring i en idyllisk miljö bland fjäll och fjordar. En perfekt högläsningsbok för hela familjen eller klassen.

Böckerna finns att låna på biblioteket. Min bästis målvakten finns också att köpa på Adlibris samt på Bokus. Missa inte att författaren Maria Parr också har skrivit Tonje och det hemliga brevet som ju låg till grund för Sveriges Radios julkalender 2018.