Minns oss som nu

Minns oss som nuMinns oss som nu är den andra, fristående, delen i Anna Lönnqvists feelgoodserie om invånarna i den fiktiva byn Sunnanby. Den första boken hette Sommaren med Ava. Denna nya bok har dock andra huvudpersoner. Boken handlar om floristen Thea som bor i Nya Zeeland, men som har svenskt påbrå. Dagen före julafton anländer Thea till ett frostigt Sunnanby. Hon har två veckor på sig att ta hand om dödsboet som hennes mammas moster lämnade efter sig, sen ska hon åka tillbaka till Nya Zeeland för att fortsätta driva sin älskade blomsterbutik. Butiken som blev hennes allt när hon tre år tidigare flydde från Sverige, fast besluten att aldrig återvända. Nu är hon också fast besluten att sälja gammelmoster Mariannes västerbottensgård för att snabbt åka tillbaka hem till Nya Zeeland, men ödet vill visst annorlunda.

Huset som Thea har ärvt inhyser en stor syateljé och visar sig snart vara fullt av hemligheter, och mostern Marianne betydligt mer passionerad än hennes ensamma tillvaro tydde på. Thea blir snabbt uppslukad av att finna svar. Samtidigt träffar hon Tim den snygga, men gåtfulla fotografen och märker hur hon börjar dra paralleller mellan sitt eget liv och Mariannes. De verkar ha mer gemensamt än hon någonsin kunde tro. Thea bär dock på en egen tung hemlighet och vet att hon aldrig mer kan ha ett förhållande. Tim i sin tur har ett trassligt förflutet som hans hjärta aldrig återhämtat sig från. Drömmen om de två är omöjlig redan från början och när tiden rinner ifrån dem visar sig Tim också ha dolt saker som får långt större konsekvenser än han själv kunde ana.

Minns oss som nu är en feelgood om kärlek, krossade hjärtan, sorg, längtan och svåra livsbeslut. Den utspelar sig i Västerbotten, en trakt som mitt hjärta klappar lite extra för och därför är det förstås extra roligt att läsa alla fina miljöskildringar. Boken är snabbläst med ett språk som flyter, en varm, charmig och mysig kärleksberättelse samt härliga, levande karaktärer. Jag personligen tyckte bättre om den första boken i serien, men det var roligt att återse Sunnanby och jag ser fram emot att fortsätta läsa böckerna i serien om invånarna i Sunnanby.

Boken är utgiven av Louise Bäckelin förlag och den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.