Vända världen rätt

”Jack är ansiktsblind. Han känner inte igen någon, inte ens sina egna bröder, och kämpar hårt för att hålla det hemligt. Libby är stark, rolig och älskar att dansa. Men andra människor verkar bara se hennes yttre, hennes övervikt, som om det är det enda hon är. När Jack och Libby möts förändras allt.”

Vända världen rätt handlar om Libby, som tidigare var Amerikas tjockaste tonåring. Hon har inte gått i skolan på flera år. När hon var 13 tvingade man riva en del av hennes hus och lyfta ut henne med lyftkran. Nu är det dags för henne att börja skolan igen och där träffar hon rätt snabbt på Jack.

Jack är den andra huvudpersonen i boken. Han har också något som utmärker honom och som påverkar hans liv. Han lider nämligen av prosopagnosi (ansiktsblindhet) och känner inte ens igen sina egna bröder eller föräldrar. Han är inte elak innerst inne, men ansiktsblindheten som är hans livshemlighet tenderar att ställa till det för honom rejält.

Libby och Jack möts alltså i skolan. Två tonåringar med varsina erfarenheter, varsina bagage. De får ingen bra början tillsammans, men upptäcker snart att de har svårt att hålla sig ifrån varandra. Boken handlar om deras romans, men det handlar också mycket om hur Libbys övervikt och Jacks ansiktsblindhet, påverkar och försvårar deras vardag, deras relationer, deras liv.

Att övervikt och prosopagnosi skildras i litteraturen tillhör inte vanligheten och inte heller på detta sätt. Därför känns det väldigt intressant att få denna lite djupare förståelse om dessa teman. Ansiktsblindhet kunde jag typ ingenting om tidigare, så det var väldigt intressant och lärorikt. Jag är också glad att övervikt skildras i litteraturen på detta sätt, för det är väldigt viktigt. Men efter ett tag tycker jag ändå att det blir lite för mycket. Jag ville veta mer om karaktärerna bakom övervikten och bakom ansiktsblindheten. För karaktärerna är riktigt bra skildrade annars. Libby verkar vara en fantastisk person och en sann förebild. Jack är tokrolig – fast egentligen är det en fasad och innanför verkar han vara en riktigt fin och godhjärtad kille. Jag hade gärna haft de båda som mina vänner när jag var tonåring. Jag gillar verkligen också berättargreppet att få följa huvudpersonerna i vartannat kapitel boken igenom. På så sätt får man bådas sidor av händelserna och det blir också ett helt annat flyt i texten.

Det är alltid roligt att läsa om relationer, även om det känns lite krystat emellanåt. Dessutom gick det lite för fort fram i andra delen av boken. Lång startsträcka och sedan hände allt på samma gång. Själva kärlekshistorien mellan karaktärerna kändes alldeles för förutsägbar. Och jag har svårt att köpa att Jacks föräldrar, vänner och lärare aldrig skulle ha märkt av Jacks prosopagnosi. Det känns inte riktigt trovärdigt att han skulle ha kunnat hålla det hemligt så länge. Men bortsett från det så är det en riktigt bra bok som dessutom funkar bra över åldersgränserna. Språket är underbart och boken är förvånansvärt lättläst trots sitt sidantal på 456 sidor.

Vända världen rätt var månadens bok i Barnbokscirkeln på Facebook. Jag hade nog inte hittat den annars. Men den gav mig en läsupplevelse jag inte vill vara utan. Och nu är jag sugen på att också läsa författarens debutbok, Som stjärnor i natten, som tydligen ska handla om depression. Också ett viktigt ämne som behöver skildras. Någon som läst Jennifer Nivens böcker?