Väntar tills natten kommer

Sam och Lukas är två storstadskillar, den ena från Stockholm, den andra från Göteborg. För ett år sedan träffades de och blev tokkära. Sedan dess har de haft ett distansförhållande. Men nu ska de tillbringa en hel lång sommar tillsammans. Sam har nämligen hyrt en stuga mitt ute i ingenstans, i de dalsländska skogarna intill Vänern. Sam har fått sommarjobb där och är väldigt peppad. Lukas är väl lite mer motvillig, men vill träffa Sam så mycket han kan och därför följer han med.

Men det dröjer inte länge förrän Lukas inser att den lilla sommarstugan ruvar på en mörk hemlighet. Samtidigt förvärras vädret sakta men säkert och allt detta gör att killarnas dröm om den perfekta sommaren förvandlas till en mardröm.

Väntar tills natten kommer är Christoffer Holsts första ungdomsbok och första rysare. Dessutom läste jag att detta tydligen ska vara den första delen i en serie fristående sommarskräckisar för unga vuxna, vilket jag ser fram emot. Men även om den här boken verkar marknadsföras som skräckbok och rysare så tycker jag inte att den fullt ut hör till den kategorin. Det finns nämligen en hel del kärlek och relationer i boken också och det är nästan så att jag dessutom tycker att de delarna är bokens starkaste delar.

Så vad tycker jag om boken då? Ja, jag gillar verkligen författarens språk. Och som jag skrev så gillar jag också verkligen de delarna som handlar om Sam och Lukas förhållande. Det beskrivs så varmt och levande, så innerligt att man nästan blir avundsjuk på deras känslor för varandra. Karaktärerna skildras också på ett varmt sätt, de känns komplexa och nästan verkliga. Och jag gillar förstås extra mycket att det är just två killars relation som beskrivs, det känns nytt, spännande. Delen med skräckhistorien tyckte jag däremot inte riktigt lika mycket om. Jag läser i och för sig inte mycket deckare, det är ingen genre jag har så bra koll på. Men jag tycker själva skräckberättelsen känns lite tunn och jag blir inte det minsta skrämd. Men trots detta tycker jag definitivt att boken är läsvärd, och jag är säker på att den kommer att bli väl mottagen bland unga läsare.

Väntar tills natten kommer är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.