Var inte rädd för mörkret

Var inte rädd för mörkretVar inte rädd för mörkret är Kristina Agnérs debutroman. Den handlar om Alva som lämnar Stockholm med krossat hjärta för att röja upp i ett gammalt båtsmanstorp som hon ärvt efter sin mamma. Men när hon väl kommer på plats i de småländska skogarna får hon reda på att hennes mamma inte dött en naturlig död. Men vem kan ha velat hennes mamma så illa? Kan det hänga ihop med en ung kvinnas olösta försvinnande i byns förflutna? Kvinnan som var Alvas mormor.

Alva stannar i torpet för att försöka ta reda på sanningen. Platsens historia blandas med Alvas egen. Alvas mörkrädsla växer allt starkare. Men det är inte mörkret som är farligt, det är människorna.

Var inte rädd för mörkret är en klassisk pusseldeckare som dels klurar kring vad som hänt Alvas mamma och mormor, och dels utforskar den Alvas mörkerrädsla. Boken är lågmäld snarare än actionfylld, men det finns ändå ett starkt driv som gör att man hela tiden vill läsa vidare för att få veta vad som händer. Jag blir nyfiken på karaktärerna och hoppas på att få möta dem i fler böcker, då jag tror att det finns mycket mer att läsa om dem. Språket är lättsamt och lättillgängligt. Något jag tycker extra mycket om i boken är miljöskildringarna och den kärlek till de småländska skogsmiljöerna som märks så väl i texten. Detta är helt enkelt en mysig spänningsroman/deckare som är lagom spännande och lagom läskig, och där fokus ligger på mysteriet, miljöerna, familjehemligheter och människornas beteenden och relationer. En klassisk pusseldeckare i modern tappning!