Konrad klär på sig

Konrad klär på sigÄntligen är en ny bok om Konrad här! I Konrad klär på sig ska Konrad och Hedvig gå ut. Men vad ska de ha på sig? Baddräkt, mantel eller piratmössa? Nä, stopp, säger mamman, man måste ha regnkläder på. Och regnkläder är inte detsamma som badkläder och cyklop. För det är för kallt. Piratkläder kanske? För pirater älskar när det stormar.

Precis som i de andra fyra böckerna om Konrad möter vi här en underbar kille som vågar vara sig själv. Han älskar glitter, baddräkter, tyllkjolar och klänningar, men också pirater och bus. Han och systern Hedvig har en fin relation med både syskonkärlek och bråk emellanåt. Båda barnen är påhittiga, kluriga, snälla, busiga och omtänksamma. Syskonen bor med sin mamma och deras mormor är också en viktig del av familjen. Texten är enkel, mycket sägs mellan raderna i denna bok. Illustrationerna är färgglada och fyllda av fina detaljer att utforska. Som vuxen tycker jag att berättelsen haltar lite i form och struktur denna gång, men det har jag överseende med när det finns så mycket annat som är så fint i boken.

Konrad klär på sig är en normbrytande vardagsberättelse med värme, humor, finurlighet och även en flirt med oss vuxna finns i mammans minspel. Igenkänningsfaktorn är stor, såväl för små som stora läsare och det är en bok som redan hunnit bli en favorit här hemma. Boken är skriven av Åsa Mendel-Hartvig, illustrerad av Caroline Röstlund och utgiven av Olika bokförlag.