Vardagsnära för nybörjarläsaren

Idag tipsar jag om fyra vardagsnära lättlästa böcker för nybörjarläsaren:

Byte på söndag Lisen på stan En egen mobil Klass 1b. Skynda, skynda

Byte på söndag är första boken i en ny serie om nioåriga Isa. Hon bor varannan vecka hos sin mamma och varannan vecka hos pappa. Men just den här söndagen vill Isa inte till mamma. Hon vill stanna hemma hos pappa och deras nya lilla kattunge, Kattis. På söndagar byter Isa från pappa till mamma och från mamma till pappa. Men idag vill inte Isa byta. Inte idag.

Byte på söndag är en lättläst bok skriven av Thomas Halling. Den passar de barn som knäckt läskoden, men fortfarande behöver en bok med enkelt språk, stor text och mycket luft mellan raderna. Boken har många färgillustrationer fyllda med känslor, uttryck och stämning, skapade av Johanna Arpiainen. Det här är en vardagsnära bok med fint barnperspektiv. En bok som är lätt att känna igen sig i och man blir varm av att läsa hur fint pappan bemöter Isa. Jag ser fram emot kommande böcker i serien om Isa. Boken är utgiven av Hegas förlag och finns att köpa på Adlibris och på Bokus.

Lisen på stan är den fjärde boken i serien om Lisen. I denna bok har Lisen och mamma åkt till stan. De ska köpa en present till farmor som snart fyller år. Men det är svårt att hitta rätt present. Inte minst när man är kissnödig. Och det är Lisen. Jätte-kissnödig! Och snart kan Lisen inte hålla sig längre.

Lisen på stan är en humoristisk, men samtidigt realistisk bok om Lisens äventyr på stan. Boken  är skriven av Cecilia Sundh och den är indelad i tio korta kapitel med stor, enkel text och mycket luft på sidorna. Nästan varje uppslag har en eller flera illustrationer av Anna Nilsson och det finns även flera helsidesuppslag med illustrationer i färg. Bilderna är också humoristiska och passar perfekt till texten. Boken är utgiven av Hegas förlag och den finns att köpa på Adlibris och på Bokus.

En egen mobil är första boken i en ny serie som heter Elsa-Star. Den handlar om Elsa som snart fyller år och inte önskar sig något annat än en egen mobil. Hon vill nämligen starta en Youtube-kanal och bli en youtuber. Men för att kunna filma behöver hon alltså en mobil. Hoppas hennes föräldrar förstår hur viktigt det är för henne.

En egen mobil handlar om att ha en dröm och hur man kan uppfylla det man drömmer om trots att man är barn. Elsa har ett starkt driv och en plan för hur hennes liv som youtuber ska se ut och hennes föräldrar är väldigt stöttande, vilket är roligt att läsa om. Kompisarna verkar dock snarare vara avundsjuka än stöttande, så jag kan tänka mig att det kan vara ett tema för en kommande bok i serien. Boken har väldigt lättläst text och färgillustrationer på varje sida. I bilderna finns pratbubblor med text i versaler så boken kan läsas på två olika läsnivåer. Den är skriven av Lena Lilleste och illustrerad av Johanna Arpiainen. Boken är utgiven av Rabén & Sjögren och den finns att köpa på Adlibris och på Bokus.

Skynda, skynda är den senaste boken i den välkända serien Klass 1b som är skriven av Helena Bross. Den handlar om en dag vanlig dag i skolan, men där det är skynda, skynda hela tiden. Först ska barnen skynda från skolan till fritids. På fritids går de till skogen, men mitt i leken är det dags att skynda tillbaka till fritids för att föräldrarna snart kommer och hämtar. Alltid ska man skynda sig. Men Linus och Edvin vill inte skynda sig. De vill leka i lugn och ro. Efter fritids måste de skynda sig och handla och sedan till fotbollsträningen. Och dagen efter försover de sig och måste skynda sig igen. Tur det snart är helg!

Skynda, skynda kan nog alla känna igen sig i, både barn och föräldrar. Detta eviga vardagspusslande och alltid glömmer man något i all stress. Som tur är så går det vända stressen och ta det lugnt tillsammans när det finns möjlighet och det kan vara bra att bli påmind om. Den här boken passar den som nyss knäckt läskoden. Den har kort, enkel text och färgillustrationer av Christel Rönns på varje sida. Boken är utgiven av Bonnier Carlsen och finns på Adlibris och på Bokus.