Värsta prutten Lolly

Värsta prutten, Lolly!Lolly älskar att prutta med armhålan. Pappa Peter tycker att hon är proffsig som kan det. Han har nämligen aldrig lärt sig det. Men pappa Anders har slutat med sånt. Det gjorde han bara som barn. Han tycker att det är ganska pinsamt när Lolly pruttar bland folk, men Lolly kan bara inte sluta. Det är ju så roligt. En dag får hon följa med sin mamma Karin på en fin fest. Där får hon absolut inte prutta. Kommer hon att kunna låta bli?

Värsta prutten, Lolly handlar om en tjej som får göra roliga ljud och ta plats, en tjej som använder sin kropp hur hon vill och som inte alltid gör som hon blir tillsagd. En tjej som föredrar sina fotbollskläder framför att göra sig fin. En tjej som gör något som är lite tabu, något som inte är accepterat vart som helst. Helt enkelt en tjej som är härligt befriande och naturlig. Lolly har dessutom en familj som består av två pappor och en mamma, vilket också känns inkluderande och visar på att det finns många olika familjeformer. Lolly bor med sina pappor och träffar bara sin mamma ibland eftersom hon bor i en stad långt därifrån. Mamman gör dessutom karriär och har vunnit ett fint pris som ska delas ut i direktsänd gala. Boken visar också exempelvis en manlig förskollärare och karaktärer med olika hudfärger.

Värsta prutten, Lolly är en bilderbok från Olika förlag. Den är skriven av Åsa Karsin och illustrerad av Frida Arvidsson. Texten är enkel och barnnära. Illustrationerna är sprudlande, färgsprakande och detaljrika. Inte riktigt min smak, jag tycker att de är för röriga och att huvudkaraktären därför tappas bort lite. Boken finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.