Veckans bokbloggsfråga – Vecka 50 – Mina svar

Veckans bokbloggsfragaBrukar du be om/ta emot recensionsexemplar? Vad tycker du om de krav som förlagen ibland kan ha för att skicka ut recensionsexemplar (exempelvis när det gäller bloggens besöksantal)? Och vad anser du att du har för skyldigheter som bokbloggare när det gäller recensionsexemplar?

Jag ber om och tar emot rätt mycket recensionsexemplar. Ibland ber jag förlaget om dem, ibland skickas recensionsex till mig utan tidigare förvarning och ibland är det författare/förlag eller PR-personer som mejlar mig och frågar om de får skicka. Jag tar inte emot allt, utan framförallt böcker i de genrer jag vanligen brukar läsa. Anledningen till det är förstås att jag inte har så mycket tid att läsa på. Jag ber generellt också om färre böcker nu jämfört med när jag började blogga för sju år sedan, av den enkla anledningen till att jag inte hann med mig riktigt då och då växte mitt dåligt samvete snabbt i takt med bokhögarna.

Jag har genom åren stött på förlag som endast skickar ut e-böcker som recensionsexemplar istället för fysiska böcker, liksom förlag som kräver statistik gällande bloggens besöksantal innan de skickar böcker. Men i de flesta fall får jag de böcker jag frågar om.

Vilka skyldigheter jag anser att jag har som bokbloggare beror på hur jag har fått boken. Om jag själv har bett om den så tycker jag att det är min skyldighet att läsa den och skriva om den, likaså om någon har frågat om jag vill ha en bok och jag tackar ja till det. Har jag däremot fått en bok utan förvarning så läser jag den bara om den ser intressant ut. Jag skriver om en bok även om jag inte tycker om den. Dock försöker jag lyfta fram de delar jag ändå tycker är bra, för det är sällan en bok helt igenom är dålig. När det gäller barnböcker kanske jag har jättesvårt för texten, men tycker om bilderna, eller tvärtom, och då skriver jag det. Jag är alltid ärlig i mina recensioner.

Jag tycker egentligen att jag borde skriva om böckerna väldigt snart efter att jag får hem dem, men faktum är ju att de måste läsas först. Och hur gärna jag egentligen skulle vilja läsa en viss bok så har jag trots allt begränsad lästid. Så en av mina svagheter är väl att jag ofta tar lång tid på mig att läsa böckerna och således också att skriva om dem, vilket inte alls beror på någon lathet från min sida, eller på att jag saknar respekt för de som skickat mig böcker, utan det beror på att jag har rätt så pressat liv med eget företag, extrajobb på bibliotek, studier och tre små barn.

Många förlag/författare vill att man ska skicka dem en länk till recensionen när den är publicerad och det är också något som jag egentligen vill göra efter varje recension, men jag är lite dålig på det. Det beror oftast på att jag ofta recenserar många böcker på en gång när jag väl har tid att sitta vid datorn och skriva, och då brukar jag tidsinställa inläggen. Då blir det knepigt att hålla koll på när de är publicerade så jag kan mejla länkarna.