Skorstensjul

SkorstensjulDet är en kall decembernatt när Stella, Mago och Issa stiger av tåget på Stockholms Centralstation. De har rymt från barnhemmet för att leta efter Magos pappa. Mago har skrivit en massa brev till honom, och nu väntar de bara på att han ska dyka upp. På Centralstationen möter de ingen pappa, däremot träffar de på en rundmagad farbror med smutsigt skägg. Han har en fiollåda framför sig och en skylt där det står: ”Snälla, jag är hungrig.” Farbrorn heter Niklasson och har glömt bort vem han är. Barnen bestämmer sig för att hjälpa honom att minnas. Till sin hjälp får de den snälla Miriam i antikaffären och, inte minst, de modiga och påhittiga skorstensbarnen. Och det är bråttom! Om inte Niklasson kommer på vem han är före julafton riskerar hela julen att bli inställd.

Skorstensjul är en stämningsfull och spännande adventsbok i 24 kapitel av Mårten Sandén, med illustrationer av Lina Bodén. En slags nutida julsaga som är riktigt fin och läsvärd. Det är tänkt att man ska läsa ett kapitel om dagen fram till julafton och detta är därför också en jättebra högläsningsbok att samlas kring. Boken vänder sig till barn mellan 3-6 år, men det är rätt mycket text och lite för få bilder för de allra yngsta barnen. Min minsta dotter som fyller tre i januari orkar inte lyssna alls, min mellandotter som blev fyra i augusti orkar precis lyssna, men hon tycker att den är tråkig och svår att förstå. Min äldsta dotter som är 8½ däremot tycker att den är rätt så spännande. Hon säger dock att hon har svårt att relatera till boken och att känna igen sig i den. Hon hade svårt att förstå vad barnhem är, varför skorstensbarnen bor på taket, och varför Niklasson tigger. Samtidigt så innebär det också en möjlighet att få prata om dessa saker. Så jag skulle nog säga att boken riktar sig till cirka 5- 9 år. Att läsa den här i en skolklass på lågstadiet borde passa perfekt. Det är lagom långa kapitel för att kunna läsa ett kapitel om dagen. Varje kapitel inleds med ett helsidesuppslag i färg och däremellan finns illustrationer i svart-vitt. Du kan också lyssna på Skorstensjul. På DN.se kan du nämligen gå in varje dag och höra ett kapitel, eftersom Skorstensjul är DN:s adventskalender i år. Inläsningen är gjord av Julia Dufvenius.

Skorstensjul är skriven av Mårten Sandén, illustrerad av Lina Bodén och utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns bland annat att köpa på Bokus och på Adlibris.