Vi i klassen och Snart sommarlov

Vi i klassen    Snart sommarlov!

För drygt ett år sedan skrev jag om boken Nu börjar vi skolan som handlar om en grupp barn som börjar i förskoleklass. Den boken handlade just om själva skolstarten och den allra första tiden i förskoleklass. Vi i klassen är fortsättning på den boken och nu handlar det om tiden kring Halloween och Lucia. Precis som i den förra boken får vi träffa flera olika barn ur klassen och precis som i verkliga klasser är barnen olika individer. En del tycker det är roligt och enkelt att gå i skolan, för andra är det läskigt och återigen andra har myror i brallan.

Den tredje boken i serien heter Snart sommarlov. Nu är det vårtermin och det har kommit en ny flicka till klassen, Zoë. En flicka i klassen får sin sparkcykel stulen och låset ligger uppbrutet på marken. Har en tjuv varit i farten? Under vårterminen är det också friluftsdag, picknick och så är klassen framme vid skolavslutningen och det hägrande sommarlovet.

Denna bokserie ger en realistisk bild av hur det kan vara att börja skolan och gå i förskoleklass. Jag gillar att man får flera olika barns perspektiv, just för att det faktiskt kan vara väldigt olika vad man tycker om skolan och hur det känns att vara med om allt man får uppleva under första året i skolan. Böckerna passar ypperligt som högläsningsböcker, antingen hemma eller i skolan, och man kan med fördel använda dem som utgångspunkt för samtal om saker som ska ske i skolan. Böckerna är skrivna av Katja Tydén och de har färgglada, uttrycksfulla, inkluderande illustrationer av Ingrid Flygare.