Tre böcker för djurälskaren

Djur med superkrafter : 18 djur som vi gärna vill härma  Världens coolaste djur enligt Julia  Sova som en haj

På senaste tid har vi läst tre böcker som alla handlar om djur här hemma. Det är alla böcker i bilderboksformat, men de innehåller också en hel del fakta, vilket passar bra för barn i äldre förskoleåldern och lågstadieåldern som ofta är nyfikna och vetgiriga.

Världens coolaste djur enligt Julia är skriven av Julia Wiberg, känd från SVT;s barnprogram Djur med Julia och podcasten Julias coola djur. I denna bok berättar hon om sina tolv häftigaste djur och vad det är som gör dem så coola. Vi får till exempel läsa om att gorillor borstar sina tänder med en pinne, att kameleonter kan titta åt två olika håll samtidigt och att flamingobarnen går på förskola. Varje djur har sitt eget uppslag med bilder, löptext och faktarutor. Roliga kuriosa varvas med fakta och mer berättande text. De djur som presenteras är både mer vanliga bondgårdsdjur som geten och mer exotiska djur som lejonet. Boken har fina, färgglada och humoristiska illustrationer av Hedvig Häggman-Sund. Boken är utgiven av Rabén & Sjögren.

Sova som en haj av Lisa Ragvals och Emma Göthner är skriven som en berättelse med faktainslag. Boken handlar om Billie som tycker att det är tråkigt att sova. Hon vill inte bara ligga i sängen och blunda. Tänk om hon istället kunde sova upp och ner som en fladdermus eller stående som en zebra. Men hur sover andra slags djur? Billie bestämmer sig för att ta reda på det och testa. Även här får varje djur ett uppslag, men här är faktatexten inriktad på just hur djuret sover och inte på hur det lever annars. Boken passar mycket bra som godnattsaga och faktamässigt tror jag den definitivt väcker ett intresse för olika sorters djur och att veta mer om djurens värld. Här är det också fina illustrationer som visar hur djuren sover och hur Billie försöker sova som djuren. Jag kan tänka mig att boken skulle vara rolig att läsa för en grupp förskolebarn och låta barnen härma de olika djurens sovstilar. Bra introduktion också för att forska om olika slags djur, eller varför inte sömn. Boken är utgiven av Alfabeta bokförlag.

Djur med superkrafter – 18 djur som vi gärna vill härma skiljer sig lite från de tidigare två böckerna eftersom den innehåller mycket mer text och vänder sig till lite äldre barn, från cirka 5-6 år. Här fokuserar boken på djur som har superkrafter och inte vilka superkrafter som helst, utan sådana som vi människor gärna vill härma. Boken är skriven av författaren och vetenskapsjournalisten Ulla Karlsson-Ottosson och illustrerad med färggranna och fantasieggande illustrationer av Marie Åhfeldt. Det handlar mycket om hur intressant och spännande och fantastisk naturen är. Dessutom får man se flera exempel på uppfinningar och teknik som redan finns och där inspiration har hämtats just från superdjuren. En bok  som inte är helt enkel att läsa själv på grund av lite rörig formgivning, men som är inspirerande, intressant och speciell, och som helt klart är en spännande högläsningsbok både hemma och i skolan och som med fördel också kan användas i undervisningen. Boken är utgiven av Rabén & Sjögren.