Vi måste sluta ses på det här sättet

vi-maste-sluta-ses-pa-det-har-sattetTvå av Sveriges mest populära ungdomsboksförfattare har slagit sina påsar ihop och skrivit en gemensam bok. Det kan inte gå fel. Och det har det inte heller gjort. Vi måste sluta ses på det här sättet är skriven av Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck. Boken handlar om Hanna som går sista året på gymnasiet och drömmer om att flytta till Paris efter studenten. Jens är 24 år och försöker vänja sig vid ett nytt liv som nyseparerad småbarnspappa. De två träffas vid en överfull bardisk och blir först nästan osams, men skrattar tillsammans i slutet av kvällen och det råkar bli så att de också spenderar natten ihop. De tror inte att de kommer att träffas igen, men gör det, på Jens nya jobb, som också är Hannas skola.

Vi måste sluta ses på det här sättet är berättelsen om en kärlekshistoria, om två personer som ohjälpligt dras till varandra. Det handlar om sökandet efter en identitet, om kärlek, vänskap, om att bli vuxen, om att våga stå för sig själv. Allt detta skildras med värme och humor. Författarna skildrar en huvudperson vardera och berättarperspektivet växlar mellan de båda huvudpersonerna.

Boken är skriven av två väldigt rutinerade författare och det märks förstås på att boken håller en hög kvalitet. Igenkänningsfaktorn är stor, det här är vardagsrealism. Vilken kärlekshistoria som helst på gymnasiet hade kunnat gå till precis som mellan Hanna och Jens, just det där med att det ofta är en del hinder inblandade när det handlar om kärlek (åldersskillnad, barn, resplaner, att de lever så olika liv) är ju mer regel än undantag. Att berättarperspektivet växlar är ett bra grepp och jag gillar att man får följa båda personernas tankar och känslor kring samma händelser. Dialogerna är underbara, liksom karaktärerna. Jag gillar att man får lära känna både Hanna och Jens riktigt väl. Som vuxen tycker jag mycket om Vi måste sluta ses på det här sättet och jag gissar att jag hade älskat den när jag själv gick på gymnasiet. Boken är utgiven av Rabén & Sjögren.