Vi tvättar bilen

Maj månads tema var ju Mamma, pappa, barn. När man pratar om detta tema, eller om familjer, så utgår man nästan alltid från en kärnfamilj bestående av just mamma, pappa och barn. Jag var inte ens själv särskilt normkritisk när jag bestämde just det temat till Temaläsning 2017. Jag borde ha tänkt ytterligare ett steg innan jag skrev ner just de orden.

Som tur är så finns det ju faktiskt några som gör just det, tänker ett extra varv. Och jag uppmärksammar gärna de som gör det inom barnlitteraturens värld. Olika förlag är ju ett paradexempel eftersom de är så duktiga på att skapa och ge ut inkluderande böcker där såväl olika familjeformer får synas likväl som olika hudfärger, sexualiteter, etniciteter, religioner, funktionsvariationer och så vidare.

En av Olikas senaste titlar är Vi tvättar bilen. Det är en enkel småbarnsbok som handlar om ett så vardagsnära tema som att tvätta en bil. Ofta är det kanske pappan i en familj som tvättar bilen. Här är det mammorna. Men det är inte bara mammor som kan tvätta bilar, även barn kan, om de bara får vara med. Här sätter man nämligen också fokus på barns delaktighet i vardagen, vilket gör att en vardagssyssla kan förvandlas till ett lekfullt äventyr istället för att vara ett tråkigt måste. Tänk om man gjorde så med fler sysslor. Här är det också alltså en familj med två mammor och ett barn som får synliggöras, vilket ger ytterligare ett plus. Jag gillar också det faktum att den ena mamman är korthårig och att mammorna har håriga ben, vilket dessutom förmedlar att kroppar kan se ut hur som helst.

Vi tvättar bilen är helt enkelt en fin småbarnsbok! Boken är skriven av Sarah Vegna och illustrerad av Astrid Tolke. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.