Viggo och rädslolistan

Viggo och rädslolistanViggo är sju år och två månader och har lugg ända ner i ögonen. Han har en pappa och en lillebror och en mamma, men hon bor i Danmark, så henne träffar de bara när det är mammahelg. Viggo har en hemlig lista också. En rädslolista. En lista där han skriver upp alla de saker han är rädd för. Mörker, monster med huvuden, monster utan huvuden, eld, att gå bus eller godis med Malte…

Viggo och rädslolistan är en superfin, rolig och charmig berättelse om Viggo som har så mycket tankar och rädslor. Lisa Bjärbo är ju en av mina favoritförfattare och här kommer hon verkligen till sin rätt. Skildringen av Viggo och hans vardag är trovärdig, humoristisk, varm och allvarlig på en och samma gång. Det är lätt att känna igen sig i lågstadiebarnets alla kluriga funderingar och oron kring det som är nytt eller okänt. Att ha föräldrar som inte är kära i varandra längre, att vara mörkrädd eller att inte våga berätta för sina kompisar vad man är rädd för, det är sånt som många kan relatera till och det är lätt att leva sig in i Viggos värld. Kul att Viggo är en tänkande, känslig pojke som ändå har alla de intressen som killar i hans ålder brukar ha – Minecraft, Playstation, film, klättra och mycket annat. Det ena behöver inte utesluta det andra. Jag gillar också att Viggo lever i en normbrytande familj där det är pappa som har huvudansvaret för pojkarna medan mamma satsar på karriären, till och med i ett annat land. Pappan uppmuntrar också Viggo att visa känslor och gråta när han behöver. Viggo har det också lite trixigt med läsningen och även detta kan vara skönt för många barn att få känna igen sig i. Boken är illustrerad med så fina bilder av Johanna Magoria.

Viggo och rädslolistan är en suverän högläsningsbok att läsa för barn i lågstadieåldern. Det finns också lärarhandledning till boken på förlaget Rabén & Sjögrens hemsida. Det verkar bli en hel serie böcker om härlige Viggo, vilket jag ser fram emot. Bok nummer två, Viggo och mammalivet, har precis kommit ut.

Viggo och rädslolistan finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.