barnboksbloggen

Skip to content
  • Hem
  • Om bloggen
  • Press
  • Projekt Astrid Lindgren
  • Projekt Mumin

Vintermys

11 november, 200828 juli, 2011 - carola

Jag är med och tävlar om ett härligt vintermyspaket hos Bloggtipsarna.

Dela detta:

  • Klicka för att dela på Facebook (Öppnas i ett nytt fönster)
  • Klicka för att dela på Twitter (Öppnas i ett nytt fönster)
  • Klicka för att dela på Pocket (Öppnas i ett nytt fönster)
  • Klicka för att dela till Pinterest (Öppnas i ett nytt fönster)
  • Klicka för utskrift (Öppnas i ett nytt fönster)

Gilla detta:

Gilla Laddar in …
Posted in Okategoriserade

Post navigation

← Svart drama
Veckans tävling →
Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Jag som skriver här heter Carola och är bibliotekarie. Jag är en bokberoende boknörd som älskar att prata om böcker och läsning. På bloggen delar jag med mig av böcker jag läst, böcker jag vill läsa och böcker jag tycker att andra ska läsa. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen

Barnboksbloggen
Jujja Wieslander är Månadens författare nu i se Jujja Wieslander är Månadens författare nu i september här i Gävleborg. Månadens författare är en satsning som syftar till att lyfta fram litteraturen i länet och öka kunskapen om författarskap med koppling till Gästrikland och Hälsingland. På biblioteken uppmärksammar vi satsningen bland annat genom att skylta med böcker från den aktuella författaren under månaden.

Jujja Wieslander är kanske allra främst känd för sina böcker om Mamma Mu och Kråkan, men hon är också författare till böckerna om Lillebror, Dagspöket, Vina Vina och Hjördis. Hon har fått flera priser för sitt författarskap, bl.a. Astrid Lindgren-priset 2005. Den 25 augusti hade den senaste filmen om Mamma Mu, Vem är du, Mamma Mu? premiär.

Jujja Wieslander har också skapat bilderboken När jag var stor och du var liten tillsammans med Emma Adbåge för ett par år sedan. Bilderboken vänder på begreppen och berättar om när det var tvärtom. Den berättar om syskonskapets fördelar och nackdelar. Om hur det är att vara minst och hur det är att vara störst. Båda har ju sina goda sidor, men också sina minussidor. Det handlar om orättvisa, men också om hur underbart det är att få dela vardagen med någon man älskar.

Berättelsen är underfundig och humoristisk, men också existentiell och det finns allvar i botten. Den framhäver också fantasin och Adbåges spretiga, lekfulla, färgglada, uttrycksfulla illustrationer framhäver verkligen textens alla bottnar. Samspelet mellan text och bild är mästerligt och jag ser fram emot fler träffsäkra, finurliga bilderböcker av dessa bilderboksgiganter.
Frank önskar sig är den första bilderboken om d Frank önskar sig är den första bilderboken om den lilla apan Frank, skriven av Caroline Bruce och illustrerad av Ingela P Arrhenius. Fler böcker om Frank och kompisen Fia är på gång. Och alla böcker ska enligt förlaget handla om resor av olika slag.

I denna bok har Frank planterat ett frö. Han väntar och väntar och han vattnar och vattnar. Ändå vill inte fröet växa. Frank är ledsen och bekymrad. Vad ska han göra? Men Fia har ett förslag - han kan åka till Rom där det finns fontäner där man kan slänga en peng och önska sig något. Sen blir det som man önskar.
- Då åker jag dit, säger Frank.
Sagt och gjort, Frank åker till Rom och tänk så mycket han upplever där. Och gissa vad han ser när han kommer hem igen...

Den här bilderboken vänder sig till de minsta barnen. Texten är rytmisk och poetisk samtidigt som den är humoristisk och lekfull. Illustrationerna är charmiga, varma, detaljrika och färgglada. Frank och Fia är två mysiga karaktärer som ska bli spännande att få följa i fler bilderböcker.
Jag tappade min tand är en rolig och underhållan Jag tappade min tand är en rolig och underhållande bilderbok med stor igenkänning. Den handlar om ett barn som tappade sin tand och som önskar att någon kunde få se och beundra den. Men så tappar barnet återigen sin tand, men denna gången är den borta. Var kan den vara? Efter mycket letande så dyker den faktiskt upp igen, på ett oväntat ställe, och faktiskt har barnet också fått en ny vän på köpet!

Boken är skriven av den uppmärksammade rimmästaren Nils Andersson som prisades med Lennart Hellsing-stipendiet 2021 Illustrationerna är skapade av finska Sanna Mander som belönats med Finlandiapriset och Rudolf Koivu-priset i sitt hemland. Detta är deras första gemensamma bilderbok och förhoppningsvis inte den sista, för text och bild har ett fint samspel och berikar varandra.

Texten är på rim och det är roliga, underfundiga rim som faktiskt håller. Annars är det ju lätt hänt att det blir ett nödrim eller två när man skapar bilderböcker på rim. Illustrationerna är färgstarka, energifyllda, lekfulla, detaljrika och uppfriskande. Sammantaget blir detta en välkomponerad bilderbok som fascinerar och överraskar på samma gång.
Dödskallen är Jon Klassens egna version av en fo Dödskallen är Jon Klassens egna version av en folksaga från Tyrolen. Han hittade sagan i en bok på ett bibliotek i Alaska där han var för att hålla ett föredrag, senare skrev han sin egen version av den och nu är den här som en spännande bildroman. Förlaget beskriver den som på samma gång en spökhistoria och en frigörelseberättelse, ett konstverk som bjuder på en mängd tolkningsmöjligheter och som stannar kvar hos läsaren och det kan jag hålla med om. Boken är svår att klassificera och man kan tolka den på många sätt. Den är annorlunda, intressant och konstnärlig.

Dödskallen handlar om Otilla som är på flykt. Vi får aldrig veta från vad, men hon springer genom en skog mitt i natten. Så kommer hon fram till ett hus där en dödskalle bor. Hon får komma in och dödskallen visar honom runt. Hon får sova där en natt, bara hon är beredd på att varje natt kommer ett skelett och jagar dödskallen. Otilla besegrar skelettet och blir kvar i huset hos dödskallen.

Det är en kort sammanfattning av handlingen, men så mycket mer ryms i boken. Frågor väcks hos mig som läsare. Alla får inte svar, men som sagt, man kan tolka händelserna och karaktärerna precis som man vill i den här berättelsen. Jag tror detta är en bok man ska läsa tillsammans och prata om, inte låta barnen bli lämnade själva med sina tankar kring det som händer. Klassen tar i slutet upp hur berättelsen kom till och berättar också lite om folksagornas karaktärsdrag, att de är tänkta att berättas, återberättas, förändras och utvecklas från generation till generation. Därför skulle också denna bok passa ypperligt i skolan när man pratar om folksagor.

Jon Klassen är en kanadensisk bilderboksskapare som belönats med flertalet priser för sina böcker. Den här boken vänder sig till lite äldre barn, från sex år och uppåt, även om jag skulle säga att det är en allåldersbok snarare än en bok enbart för lågstadiet. Texten är kortfattad, sparsmakad och utelämnar mycket. Berättelsen bärs istället fram till stor del av bilderna som är mörka, suggestiva och uttrycksfulla. Tankarna går till gotiken när jag läser den här berättelsen. Det är vackert, dramatiskt och originellt.
Tidigare har jag skrivit om de två första böcke Tidigare har jag skrivit om de två första böckerna i serien om Kim & Hilma av Leo Brodin, Kristina Murray Brodin och Joanna Schmidt. Nu har det kommit fler delar i serien och nu finns det faktiskt totalt fem böcker om de små vännerna. Första och andra delen heter Dåligt humör och Världsbäst och de har jag skrivit om här.

Bästa jobbet är tredje delen i serien. Kim leker fotbollsspelare och Hilma byggarbetare. Men så råkar Kim förstöra Hilmas hus. Han hjälper henne bygga ett slott istället och sedan testar de många fler yrken. För när man leker kan man vara vad som helst. Brandman till exempel, vilket är tur, för ett slott kan börja brinna. Boken bejakar barnens fantasi och lek, men introducerar också olika yrken.

I fjärde delen, På rymmen, ska barnen på utflykt med farfar. Men när farfar gör illa knät och utflykten blir inställd känns det inte roligt. Kim och Hilma bestämmer sig för att rymma. Men mycket kan gå fel när man är på rymmen och till slut är det inte heller roligt att vara på rymmen.

Hårdrockaren är femte och senaste delen i serien. Barnen har fått en ny granne, en hårdrockare. När han flyttar in med alla sina gitarrer tycker både Kim och Hilma att han ser lite läskig ut. Men gitarrerna verkar bara spännande. Kanske är Hårdrockaren också bara spännande egentligen. Och kanske kan man få pröva att spela?

Böckerna om Kim och Hilma är charmiga, roliga, mysiga och underhållande. De handlar om sådant som barnen känner igen från vardagen och de har ett fint barnperspektiv. Illustrationerna är varma, mjuka, söta och inkluderande. Perfekta bilderböcker för barn i förskoleåldern som tål många omläsningar.
I En nattpromenad väcker föräldrarna upp sina t I En nattpromenad väcker föräldrarna upp sina två barn mitt i natten, sedan beger de sig alla ut på en promenad i natten. De har bråttom, de måste hinna i tid. Men vad ska de hinna i tid till?

Det här är en bilderbok i generöst format som visar hur det kan se ut utomhus under en vacker sommarnatt. Världen är tyst, skuggorna skiftar form och luften är full av nattens dofter. I lågmält tempo tar sig familjen fram längs sin promenad, genom staden, ut på landsbygden, upp på ett berg. Där får de äntligen möta den nya dagen, väl värd att anstränga sig för.

En nattpromenad blev utsedd till en av årets bästa bilderböcker av New York Times. Det förstår jag. Det som slår mig allra först när jag läser den här boken är färgerna. Färgskalan är genomgående blå och svart med enstaka ljusstrimmor enbart där fönster eller lampor lyser i natten. När man tittar noga på bilderna, framförallt när de kommit ut ur staden, så ser man att det döljer sig olika djur i skuggorna, så det finns mycket att se och upptäcka i bilderna. Det är framförallt bilderna som bär berättelsen. Texten är enkel, sparsmakad och poetisk och den kompletterar bilderna snarare än tvärtom.

Familjen är på väg någonstans och jag undrar vad de har så bråttom till. Nyfikenheten tar vid och skapar ett driv. Men vid nästa genomläsning vet jag vart de är på väg och jag kan se att promenaden i sig är lika värdefull som målet i sig. Många barn drömmer om att bege sig ut i nattens mörker och här får den fantasin fritt spelrum. Här är ingenting med natten skrämmande eller läskigt, utan snarare tvärtom, lockande och spännande. Och framförallt vackert!

En nattpromenad är skriven och illustrerad av den franska författaren och illustratören Marie Dorléans och det är den första av hennes böcker som översatts till svenska. Förhoppningsvis följer ännu fler, för den här bilderboken skapar en längtan att få upptäcka mer ur hennes författarskap.
En arg apelsin, En busig banan, En sur citron och En arg apelsin, En busig banan, En sur citron och En cool kiwi är en serie pekböcker skapade av Emma Virke. De har alla stansade hål i de tjocka kartongsidorna och bjuder därför in barnen att själva vara med och leka under läsningen.

En sur citron är den första boken. Där försöker de andra frukterna att göra den sura citronen glad igen på olika sätt, genom en sång, en dans, lite musik... Men vem är det egentligen som är sur?

I En cool kiwi är det kiwins tur att stå i centrum. Kiwin vill så gärna bli cool. Kanske du kan hjälpa till? Men hur blir man cool egentligen? Det är inte så lätt att veta. Vännerna försöker hjälpa kiwin, och kanske är det faktiskt så att kiwin redan är cool?

I En busig banan är bananen försvunnen. Ingen har sett honom. Inte gurkan, inte delfinen och inte heller den gula fågeln. För det är väl en fågel? Eller? Ja, vem är det egentligen som lurar vem?

Nyaste boken, En arg apelsin, har apelsinen i fokus. Och det är BARA apelsinens bok. Så det så. Apelsinen kan ju så mycket. Snurra till exempel! I sin alldeles egna bok vill han berätta en rolig historia. Men så kommer plötsligt bananen och avbryter! Och citronen stör! Och kiwin nästan retas! Apelsinen blir så arg, så arg att han ... glömmer bort hur den jätteroliga historien går. Nu är hela boken förstörd! Eller?

De här böckerna är perfekta småbarnsböcker, roliga, färgglada, lekfulla, fantasifulla, finurliga och dessutom interaktiva. Perfekt att läsa om och om igen. Det finns dessutom en hel del att prata kring om känslor och annat, ifall man vill. Annars kan man bara läsa och njuta av läsningen, när småbarnsböcker är som allra allra bäst.
Den femte delen i serien Vilde och käpphästarna Den femte delen i serien Vilde och käpphästarna heter Den stora käpphästtävlingen. Vilde får veta att det ska hållas en jättestor käpphästtävling på Ryttargalan och strax är det kvaltävling på KöpCentret där de bor. Men mammas bebis ska ju komma samtidigt som finalen hålls, kommer Vilde att kunna vara med? Varför måste allt hända samtidigt?

Det här var inte den starkaste boken i serien, men det är ändå härligt att återse Vilde och åter få vara i hennes värld för en stund. Böckerna om Vilde och käpphästarna passar fint för barn i lågstadieåldern och de funkar lika bra att läsa själv som att läsa högt tillsammans. Texten är stor och enkel passande för den som knäckt läskoden och börjat läsa kapitelböcker. Boken är fylld av färggranna, glada illustrationer.

Det här är charmiga böcker som handlar om kärleken till käpphästar, vänskap, familjerelationer och till och med lite kärlek. Jag gillar framförallt hur barnen levandegör käpphästarna och hur författaren verkligen tar käpphästsporten på allvar. Böckerna är skrivna av Jenny Bicho och illustrerade av Andrea Femerstrand.
Ladda mer… Följ på Instagram

Senaste inläggen

  • När jag var stor och du var liten
  • Frank önskar sig
  • Dödskallen
  • Jag tappade min tand
  • Mer Kim och Hilma
  • En nattpromenad
  • Fruktböckerna
  • Den stora käpphästtävlingen
  • Mira & Månen
  • Röj och Björne

Kategorier

Adventsbok Alfabeta Argasso Bilderböcker Bokförlaget Hedvig Bokförlaget Opal Bonnier Carlsen Bookmark förlag B Wahlströms börja skolan Djur & natur En bok för alla Faktaböcker Familj och vänner feminism För vuxna Hegas bokförlag Historia Hästar Högläsning Idus förlag Jul Kapitelböcker Känslor Kärlek Lilla Piratförlaget Lättläst Mysterier Natur & Kultur Nypon förlag pyssel Rabén & Sjögren rim och ramsor Samlingsvolymer Serieroman skräck Småbarnsböcker Speja förlag Sport Spänning Spöken och övernaturligt Syskon Triumf förlag ungdomsböcker vänskap

Proudly powered by WordPress | Theme: Dreamer by Hipster Theme.
%d bloggare gillar detta: