Svart drama

9789170016134.jpgJag har nyss lagt ifrån mig Svart drama av Magnus Nordin. Det är en svensk rysare/spökhistoria som passar bra för elever på gymnasiet och slutet av högstadiet, men den är lika läsvärd för oss vuxna läsare.

Boken handlar om Tess som flyttar från Söder i Stockholm till en liten bonnhåla i Värmland för att mamman har träffat en ny kille som fått jobb där. När hon kommer till sin nya skola lär hon känna Jackie och de blir vänner. Hon introducerar Tess till reglerna som gäller på skolan: Titta honom inte i ögonen, Tala aldrig till honom, Namn aldrig hans namn, Be till Gud att reglerna fungerar. Reglerna berättar om skolans legend, en död kemilärare som sägs gå igen. Tess bryter mot den första regeln och spökhistorien börjar.

Det är en realistisk bok. Den innehåller en hel del skräck, men utan att gå över mot det overkliga. Istället är det psykologiskt och kittlande. Författaren bygger upp en kuslig stämning som varar genom hela boken. Författaren har ett enkelt och bra språk. Boken är lättläst och driver läsaren att läsa vidare för att veta hur den slutar.

Bokinformation:
Titel: Svart drama
Författare: Magnus Nordin
Förlag: Månpocket
Övrig info: Ungdomsroman, från 13 år och uppåt. Läsvärd även för vuxna. Utgiven 2008.