17 timmar härifrån

17-timmar-harifranNu har jag läst den sista (?) boken om bröderna Tom och Erik. Eller ja, i den här boken figurerar knappt Brorsan alls, utan det är full fokus på Tom. Och det är förstås inte konstigt eftersom boken inte utspelar sig i Sverige. Tom får nämligen chansen att få följa med barndomskompisen Kalle och hans familj till Colombia, där de ska leta efter Kalles bonuspappas släkting.

17 timmar härifrån handlar, precis som de övriga böckerna om Tom, om att bli vuxen, utvecklas och frigöra sig. Jag tycker att det är otroligt skickligt att författaren kan ha samma grundtema i alla böcker och ändå är böckerna sinsemellan så olika. I den här boken är det ett tydligt fokus på resan och vad en sådan resa kan göra för skillnad i en persons medvetande. Dels när det gäller kontrasten mellan de olika länderna. Men dels också när det gäller att åka iväg så länge och så långt hemifrån, utan att ha sina föräldrar eller sin hemtama miljö omkring sig. Under resan händer också vissa saker som Tom blir påverkad och berörd av, och som förstås påverkar honom som person. Men som Tom säger själv i början av boken så är den stora utmaningen inte att resa iväg, utan att komma hem. Efter en sådan här resa ser man på sin egen tillvaro och vardag med helt nya ögon. Boken är en stark skildring över en inre resa, förpackad kring händelsen av en yttre resa. Berättartekniskt tycker jag att detta är väldigt skickligt gjort. Precis som de andra böckerna i serien om Tom så är den här boken väldigt läsvärd. Faktum är nog att detta är min favorit i serien. Läs den!

17 timmar härifrån är skriven av Cilla Naumann och utgiven av Alfabeta bokförlag. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Läst av samma författare:

Värsta brorsan

Kulor i hjärtat

62 dagar

17 timmar härifrån