Mer klirr i kassan

mer-klirr-i-kassan-expertraden-som-formtoppar-din-ekonomiMer klirr i kassan – Expertråden som toppar din ekonomi är skriven av de välkända profilerna från teveprogrammet Lyxfällan, nämligen Patrick Grimlund och Magnus Hedberg, tillsammans med journalisten Ulrika Ek.

Boken är uppdelad i elva olika kapitel, där de första fem kapitlen utgör Del 1 – Lyft din privatekonomi och de resterande sex kapitlen tillhör Del 2 – Pengarna och livet. Kapitlen har namn som Vässa din pengakoll, Bli ett sparproffs, När olyckan är framme och Sätt guldkant på tillvaron, vilket visar på att boken är lättillgänglig och vänder sig till allmänheten snarare än ekonomikunniga.

Bokens fokus är att pengar är möjliggörare. Med en ekonomi i balans har man råd att förverkliga sina drömmar, vad de nu kan vara, en utlandsresa, ett eget hus eller att kunna gå ner i arbetstid. För att få en ekonomi i balans så måste man ta kontroll över sina inkomster och utgifter, för om det är en själv som styr sin ekonomi och inte tvärtom, så finns det också förutsättningar för att kunna leva det liv man önskar och drömmer om.

Om man läser den här boken får man mer koll på vad privatekonomi är och hur det fungerar med inkomster och utgifter. Man ser också hur man kan skapa sin egen personliga pengaplan, vars fällorna finns, hur man undviker att hamna i dem och hur man kan spara pengar utan att för den sakens skull leva ett fattigt liv. Boken tar också upp många av livets olika situationer som kan påverka ekonomin, både planerade och roliga saker, så som att flytta ihop, gifta sig eller få barn, men också mer oväntade och tråkiga saker, så som arbetslöshet, om en partner dör eller en olycka inträffar. Att veta hur man förbereder sig för dessa händelser känns viktigt att kunna läsa om och det är bra att det finns lättillgängliga böcker som förklarar hur dessa händelser påverkar en ekonomiskt.

Sammanfattningsvis så tycker jag att detta är en riktigt bra bok. Författarna har glimten i ögat och de skriver på ett pedagogiskt, lättillgängligt och lättsamt sätt. Innehållet känns matnyttigt och intressant.

Mer klirr i kassan är utgiven av Pocketförlaget. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.