Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

juli 2019
M T O T F L S
« jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

0-3 år

Allan och Mike

Vi leker att jag är din pappa

Allan och Mike är en blivande serie från Olika förlag. Vi leker att jag är din pappa är den första boken som kom förra året. I höst kommer bok nummer två som heter Vi leker att vi är kockar. Böckerna vänder sig till de yngsta barnen, cirka 1-3 år, men fungerar lika bra även för de äldre förskolebarnen. De handlar om två killar, Allan och Mike, som går på samma förskola och gärna leker tillsammans.

I Vi leker att jag är din pappa är Allan ledsen när pappa lämnar honom på förskolan. ”Var inte ledsen. Jag kan vara din pappa istället”, säger då Mike och bäddar ner Allan i vagnen. Sedan bär det av på en händelserik promenad tillsammans. Boken handlar alltså om två killar som leker familj, en  klassisk tjejlek. Men man gör ingen sak av detta i boken, utan den speglar en vanlig dag på förskolan med två barn som leker tillsammans, trivs med varandra och som tar hand om varandra när den ena är ledsen.

Jag gillar att boken skildrar två killar i en situation som sällan annars skildras i barnböcker. Jag gillar också att boken skildrar två killar som är mjuka, omhändertagande, omtänksamma, hjälpsamma och omvårdande, något som också sällan visas upp i barnlitteraturen. Bokens bilder är färgglada, detaljrika och inkluderande.

Vi leker att jag är din pappa är en fin bok som jag gärna skulle se såväl i bokhyllorna i hemmen som i förskolornas bokbestånd. Jag tror det är viktigt att de mjuka killarna också får se sig själva i barnböckerna och att även de får möjlighet till igenkänning, likväl som det kan vara viktigt att synliggöra att det faktiskt inte finns några typiska kill- eller tjejlekar, utan att det bara finns lekar helt enkelt. Jag ser fram emot kommande böcker i serien.

Boken är skriven och illustrerad av Tora von Platen och Emili Svensson och den finns att låna på biblioteket eller att köpa hos Adlibris och Bokus.

En sur citron

En sur citronEn sur citron är en pekbok av Emma Virke. Den inleds med att en banan träffar en citron och frågar varför citronen verkar så sur. Om bananen slår på trumma kanske det vänder? Citronen svarar ”Äsch! Bananer kan väl inte trumma?”. Men det kan den visst, om den får låna ett par händer. Det finns två hål i boken perfekt för läsaren att stoppa in sina fingrar och använda dem för att hjälpa bananen trumma. Så kommer apelsinen och säger åt citronen att sluta deppa, apelsinen kan lära citronen att steppa. Och så får läsaren vara apelsinens ben och dansa. Sen får läsaren hjälpa ett äpple att sjunga en sång och förvandla en kivi till ett monster. Hålen i boken låter läsaren på ett interaktivt sätt delta i berättelsen och hjälpa de olika frukterna i sina försök att göra citronen glad. Men i slutet av boken kommer en rolig knorr. Det visar sig att citronen inte alls är sur, det är inte alls som alla tror, citronen ler, hen är ju bara upp och ner!

En sur citron är en rolig högläsningsbok där man utmanar föreställningen om vad en bok egentligen är och hur man läser en bok. Här får läsaren i allra högsta grad vara med och skapa berättelsen. Att boken handlar om frukter som barn känner till är en lyckträff, liksom hålen i boken. Underfundig humor, text på rim och skojiga men samtidigt verklighetsnära illustrationer bidrar till läsupplevelsen. Det här är en bok som håller för många omläsningar och som är rolig för både små och stora.

En sur citron är utgiven av Lilla Piratförlaget och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Charmiga Sickan!

Kom nu Sickan   Dela med dig Sickan

Dela med dig, Sickan och Kom nu, Sickan är två nyutgivna böcker för de allra minsta av Sofia Rådström.

I Dela med dig, Sickan ska pappa och Sickan få besök. Ester kommer med sin mamma. Ester och Sickan ska leka, men båda vill ha samma saker. Pappa säger åt Sickan att han ska dela med sig. Men så kommer Ester på att de kan leka med pappas dator och Sickan ritar på pappas jobbpapper. Hur var det nu egentligen med att dela med sig?

I Kom nu, Sickan ska pappa och Sickan gå på promenad. Sickan hittar så mycket att stanna och titta på. En myra, en hund, en bajskorv. Pappa tjatar hela tiden. Kom nu, Sickan, tjatar han. Ända tills han själv stannar för att titta på mobilen och fastnar i något han tycker är spännande…

Som ni ser finns det gott om igenkänning här för både stora och små. Sofia Rådström har utgått från det lilla barnets vardagsmiljö och skapat en vardagsnära berättelse som de allra minsta kan känna igen sig i. Men hon har samtidigt glimten i ögonen och ett tilltal som även vänder sig till den vuxne läsaren, vilket gör det extra roligt att läsa böckerna om och om igen. Böckerna är skrivna på rytmiskt rim. Texten är kortfattad och illustrationerna fördjupar därför berättelsen på ett ypperligt sätt ur ett fint barnperspektiv. Hoppas det kommer många fler böcker om Sickan!

Kom nu, Sickan och Dela med dig, Sickan finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).

Eddie

Eddie lär sig cykla Eddie får en hund Eddie följer med till jobbet

Idus förlag har gett ut en serie böcker om en egensinnig pojke som heter Eddie. Han vet vad han vill och han gör saker på det sätt han tycker är bäst. Böckerna vänder sig till de minsta barnen och behandlar situationer som är vardagsnära och som småttingarna kan känna igen sig i.

I Eddie följer med till jobbet måste Eddie följa med sin pappa till jobbet, trots att han inte vill. Det är nämligen väldigt tråkigt på jobbet. Där måste man vara tyst och sitta still. Eddie vill inte sitta still. Han vill stå på huvudet, göra kullerbyttor och snurra på skrivbordsstolen. Pappa ser väldigt trött ut. Men så får Eddie en stämpel och får hjälpa till att stämpla på jätteviktiga papper. Nu blir Eddie upptagen. Så upptagen att han inte alls vill hem när pappa tycker att de har jobbat klart för dagen.

I Eddie lär sig cykla är det dags för Eddie att lära sig cykla. Eddie tycker att han redan kan cykla, men mamma tycker att han borde träna lite. Mamma skruvar bort stödhjulen och så bär det iväg. Det går jättebra, ända tills en sten dyker upp. Dumma cykel! Dumma mamma! Men efter ett plåster trampar Eddie iväg igen. Och det visar sig att han ju visst kan cykla. Även utan stödhjul.

I Eddie får en hund påstår Eddie att han har fått en hund. Vivan säger att det är en katt, men hon fattar ju ingenting. Eddie försöker lära Fido att sitta fint, rulla runt och hämta pinnar. Det går sådär. Eddie försöker ta med Fido på en promenad, men när det börjar regna tycker han att det får vara nog. Ingen av dem vill vara ute. Fido är ju ingen hund, utan en katt.

Böckerna om Eddie är trevliga småbarnsböcker med hög igenkänning för såväl barn som vuxna. Varje bok har sin egen färg, men det synd ändå på designen att de tillhör en serie. Jag gillar att böckerna utmanar olika normer. Eddie har klänning likväl som shorts, kläder i alla färger och hårspännen i håret när han vill det. Eddies pappa har mörk hy och långt hår. Eddies mamma är gravid och händig med skruvmejseln. Vivan är rakad, tatuerad och piercad. På så sätt öppnar böckerna också upp för att fler barn (och föräldrar) ska kunna känna sig representerade. Kul att fler förlag än Olika satsar på sådana här böcker. Illustrationerna i böckerna om Eddie är enkla, tydliga och färgglada men i en mild ton. Texten är också enkel och ligger nära barnets eget språk. Även själva berättelserna är enkla med fokus på igenkänning och vardag, vilket gör att de lär funka för en bred målgrupp bland småttingarna.

Böckerna finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här, här och här) samt på Bokus (här, här och här).

Knotan

Knotan knappar    Knotan kastar

Knotan är en upptäckarglad och nyfiken liten ettåring som det än så länge finns två böcker om. Den tredje, Knotan klättrar, kommer i höst. Böckerna vänder sig till de allra minsta barnen, 0-3 år.

Knotan älskar knappar, vilket vi blir varse i Knotan knappar. Det är bäst när det blinkar, när det dessutom låter är det ren lycka. Knotan knappar på pappas mobil, vrider på tvättmaskinen, ringer på grannens dörr och trycker på knappen till hissen. Men det är inte bara bra och roligt med knappar. Ibland blir det lite läskigt också…

Knotan gillar också att kasta, vilket han gör i Knotan kastar. Knotan kastar mos vid bordet och sand i parken. Hemma finns en hel korg med bollar. När Knotan kastar dem studsar de framför, bakom, över och…. vart tog bollarna vägen?

Det första jag slås av när jag läser böckerna om Knotan är igenkänningen! Vad jag känner igen mig i livet som småbarnsförälder, hur man hela tiden försöker ligga steget före den lilla som har så stor upptäckslust, och hur snabbt det kan bli kaos efter att barnet farit fram trots att det inte alls var meningen. Men också de små känner nog lätt igen sig, det är väldigt vardagsnära berättelser. Det är också ett så fint barnperspektiv. Bilderboksskaparna har verkligen fångat det som är viktigt i ett litet barns liv och skildrat det utifrån hur barnen ser på världen och dess företeelser. Illustrationerna är charmiga och tilltalande. Även illustrationerna är verklighetstrogna och tydliga med avsaknad av allt för mycket detaljer, vilket passar de små läsarna bra. Knotan knappar går i blått och Knotan kastar går i orange. Nästa bok verkar gå i grönt. Kul med olika färgteman. Böckerna om Knotan är ett välkommet tillskott bland småbarnsböckerna.

Böckerna finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).

Limpan är sugen

Limpan är sugenLimpan är sugen handlar om en hund, Limpan, som är sugen på korv och sällskap. Det finns en tant också. Tänker hon dela med sig? Vill hon bli vän med Limpan?

Detta är en kort, liten bilderbok helt utan text. Ändå berättar illustrationerna en hel historia om en hund, en tant, en korv och en massa känslor. Eftersom boken är textlös passar den bra att läsa för de allra yngsta barnen, då man ändå ofta ”pratläser” böckerna snarare än att följa texten i dem. Boken kan också passa bra att läsa tillsammans med barn som talar olika språk. Eller så kan ett barn själv bläddra i boken och skapa sin egen berättelse. Det finns lika många användningsområden som det finns målgrupper för denna textlösa bilderbok.

Illustrationerna är förstås det centrala i Limpan är sugen. De är skapade av Eva Lindström, en av Sveriges mest kända och älskade barnboksförfattare och illustratörer. Här har hon gestaltat några av våra mest centrala känslor i bild. Här finns hunger, längtan efter gemenskap, ånger, oro och upprättelsens glädje fint skildrat i detaljrika, levande illustrationer.

Limpan är sugen är utgiven av En bok för alla och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Min blombukett

Min blombukettMin blombukett är en annorlunda, men jättefin bok om blommor för de yngsta läsarna. En flora för små barn kan man också kalla den. Boken visar ett barn som från början sitter med en tom vas framför sig. Allt eftersom fylls dock vasen på med blommor. Först kommer tussilago, sedan vitsippa, smörblomma, förgätmigejrödklöver, humleblomster och blåklocka. Och till slut har barnet en hel blombukett framför sig i vasen. Varje blomma presenteras på ett helt uppslag i både text och bild. Med ett par meningar presenteras blomman – vi får lära oss när den blommar och vart den växer, men också lite annan kuriosa som att förgätmigej betyder ”glöm inte bort mig”, att kossor gärna äter rödklöver och att blåklockor alltid har fem flikar. För varje uppslag ser vi också hur blombuketten växer fram för varje ny blomma som tillfogas till den. Sista uppslaget blir pricken över i då man som läsare får vända boken och därigenom se den färdiga blombuketten i stort format, stående i all sin prakt.

Min blombukett är en härlig bok. Jag gillar verkligen idén bakom den, att låta en bok introducera de små barnen till blommor från vår svenska flora. Att varje blomma presenteras kortfattat ger möjlighet för de vetgiriga fyra-femåringarna att lära sig mer. Men man kan också hoppa över denna text och bara läsa boken som en pekbok och istället prata fritt om de olika blommorna och barnet som skapar blombuketten. Därmed funkar boken också för en bred åldersgrupp. För de allra yngsta är det bra att boken är i ett pekboksformat med tjocka greppvänliga kartongsidor, rundade hörn och enkla, tydliga illustrationer i milda färger. Samtidigt får de lite äldre barnen en möjlighet att försjunka i detaljerna, lära sig mer om de olika blommorna och inspireras att själv komponera en blombukett. Jag gillar att blommornas namn upprepas i boken, det är ett pedagogiskt grepp som gör det lättare att komma ihåg de olika blommornas namn. Jag tror att många blomintresserade lär tycka om den här boken, den är fantastiskt fin, och dessutom tror jag att förskolor skulle kunna arbeta på många sätt utifrån den.

Min blombukett är skriven och illustrerad av Sara Gimbergsson och utgiven av Lilla Piratförlaget. Den finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Hög igenkänning med Bibbi

Bibbi pÃ¥ promenad     Bibbi äter smörgÃ¥s

Bibbi äter smörgås var läsning med hög igenkänning för vår 2½-åring. Det är en småbarnsbok som handlar om en tjej som heter Bibbi. Hon är hemma hos sin mormor. Hos mormor bor också hunden Lasse. Bibbi vill ha en smörgås och mormor fixar en åt henne. Men Lasse är också sugen på den smörgåsen. Vad tror ni händer – ja, under stor dramatik tar Lasse Bibbis smörgås, mitt framför ögonen på henne! Tur mormor kan trösta Bibbi länge, och att det finns nya mackor.

Bibbi på promenad handlar också om Bibbi och mormors hund Lasse. De äter kakor, men mamma tycker att det är nog med kakätning. Då vill Bibbi gå någon annanstans istället. Hon tar med Lasse ut på promenad. Men när en katt kommer tappar Bibbi Lasse och han springer iväg. Hjälp, vad ska Bibbi göra nu? Vilken tur att Lasse är en lydig hund som snart kommer tillbaka till Bibbi.

Jag gillar verkligen böckerna om Bibbi. Enkla, tydliga men ack så uttrycksfulla bilder i milda färger, ständigt med glimten i ögat och med ett fint barnperspektiv. Texten är enkel och kärnfull och ligger nära barnets eget språk. Båda berättelserna handlar om vardagliga situationer som ger hög igenkänning hos de minsta barnen. Även som vuxenläsare ler jag åt hur fint och varmt skildrade händelserna är. Böckerna är i ett lite större pekboksformat med tjocka, greppvänliga kartongsidor med rundade hörn. Perfekt för de yngsta barnen att själva bläddra i.

Böckerna om Bibbi är skrivna av Ingrid Olsson, illustrerade av Charlotte Ramel och utgivna av Lilla Piratförlaget. De finns bland annat på Adlibris (här och här) och hos Bokus (här och här).

Borsta tänderna

Borsta tändernaBorsta tänderna är en småbarnsbok jag sett lite här och var på bokbloggar och instagram. Tack vare ett recensionsexemplar från Lind & Co fick jag också chansen att läsa boken. Det är alltså helt enkelt en bok för de yngsta barnen som handlar om att borsta tänderna. Faktum är ju att alla borstar tänderna – hundar, apor, bävrar, elefanter, lejon, råttor och så barn förstås. De små hararna borstar både här och där, men inte precis där munnen är. Leo Lejon kämpar på med tandtråden trots de små mellanrummen mellan tänderna. Hundvalparna får ställa sig på rad när pappa hund ska borsta på dem. Finn Flodhäst har ett enormt gap där det samlas mycket skräp. Tur det finns olika slags tandborstar så alla kan hitta den som passar, även en extra stor för Finn Flodhäst. Det finns också olika smak på tandkräm – Ture Tvättbjörn testar jordgubbstandkräm. Apungarna är knasiga. De borstar tänderna hängandes upp och ner – och håller i tandborsten med foten! Men det går det med. Och det är lite av poängen i boken, det finns olika sätt att borsta tänderna, man får borsta på det sätt som passar, huvudsaken man gör det. För borsta tänderna är viktigt. På sista uppslaget knyts hela boken ihop. Där ser vi en pojke som borstar tänderna innan han kryper till sängs. Runtomkring honom i sängen trängs alla djuren vi mött på de tidigare uppslagen, och nu ser vi att det är hans gosedjur.

Borsta tänderna är en bok för de allra yngsta barnen och den har också ett klassiskt pekboksformat med tjocka kartongsidor med rundade hörn, vilket är greppvänligt och gör det lätt för de små att bläddra själv. Jag fastnade inte riktigt för boken, det är en bra bruksbok för föräldrar som vill läsa böcker om tandborstning i syfte att göra den dagliga rutinen lite roligare för barnen, men jag tycker inte att den sticker ut, den har inte det där lilla extra. Texten är på rim, översatt från tyska, Illustrationerna är nog det jag gillar bäst i boken, de är fantasifulla, lekfyllda, färgglada, humoristiska och charmiga. Boken funkar både för de allra yngsta barnen, men också för de äldre förskolebarnen tack vare den skojiga humorn.

Boken är skriven av Kathrin Orso, illustrerad av Sonja Bougaeva och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

På stranden

På stranden     I min trädgård

På stranden och I min trädgård är två fina pekböcker av Helena Neppelberg Davidsson som kom för några år sedan på Alfabeta bokförlag. På stranden visar vad man kan göra när man är på stranden: bygga slott, köra sand, gräva grop, äta glass och bada i hav. I min trädgård visar  massor av olika saker man kan hitta i en trädgård. Där finns nyckelpigan som klättrar, en fjäril som flyger, en krälande mask, ett surrande bi, en badande anka, en blomma som växer och till sist ett barn som vattnar blomman i trädgården.

Båda böckerna har samma upplägg. På vänstra sidan finns text och på den högra finns en bild. Texten är enkel, två ord per uppslag, exempelvis ”Kasta boll” eller ”Segla båt”. Illustrationerna är enkla, tydliga bilder på färgad bakgrund, med starka färger och tjocka, tydliga linjer. Starka kontraster, som ju brukar tilltala de små barnen. Det sista uppslaget skiljer sig dock mot för de andra. Där visas nämligen alla saker som tidigare presenterats i boken – i På stranden ser vi ett strandlandskap med ett barn som badar i havet och runt omkring finns sandslottet, bollen, lastbilen, spaden, båten och glassen som tidigare visats upp på varsitt uppslag. Här får illustrationen breda ut sig över hela uppslaget och texten ”bada i hav” står längst upp på höger sida. Även här är det klara färger, enkla bilder, tydliga linjer och starka kontraster, men bilden ger ett helhetsperspektiv över vad man kan göra med alla de saker som barnet har med sig till stranden. Motsvarande finns i I min trädgård där man på sista uppslaget ser ett barn som vattnar en blomma i trädgården omgärdad av de saker som presenterats tidigare i boken. Bildresultat för på stranden neppelberg

Både text och bild är väl anpassade till de allra yngsta barnen, liksom böckerna i sig som är i ett klassiskt pekboksformat med tjocka, greppvänliga och tåliga kartongsidor med rundade hörn. Jag gillar de här pekböckerna. Jag tilltalas av Neppelberg Davidssons stil med de enkla, tydliga och färgglada bilderna och jag vet att de går hem hos de små barnen. Här är också saker som de känner igen från sitt eget liv och man kan prata länge om bilderna.

På stranden och I min trädgård finns hos Adlibris (här och här) och hos Bokus (här och här).