Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

mars 2020
M T O T F L S
« feb    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

0-3 år

Charmiga Bebbe

Bebbe letar nappen   Ramsa med Bebbe   Sjung med Bebbe

Det finns en hel radda böcker för de yngsta om charmiga bebisen Bebbe. Bebbe letar nappen kom förra året. I den har Bebbe tappat bort sin napp. Vart har den tagit vägen? Den är inte i sängen. Inte i skåpet. Men i mammas sko ligger den! Men den är alldeles grusig och smakar blä. Hur ska Bebbe göra nu för att nappen ska smaka bra?

Böckerna om Bebbe är humoristiska, men också fyllda med känslor. Stor igenkänning i de vardagliga situationerna, men också ofta med en rolig knorr. Mervi Lindmans härligt charmiga illustrationer rymmer många dråpligheter och detaljer att upptäcka, titta, peka och skratta åt tillsammans.

Sjung med Bebbe och Ramsa med Bebbe kom också förra året. De är lite annorlunda än böckerna som innehåller berättelser om Bebbe. Sjung med Bebbe innehåller 12 populära bebissånger, både välkända och nya favoriter. Lilla Snigel, Blinka lilla stjärna, Mormors lilla kråka, Baka baka kaka, En kulen natt och Ekorre, Ekorre vifta på din svans är några av sångerna vi hittar i boken. Varje sång presenteras med text, noter och fina illustrationer på varsitt uppslag. Illustrationerna av Mervi Lindman känns förstås enkelt igen för alla som älskar Bebbe.

Ramsa med Bebbe innehåller 14 ramsor att rimma, ramsa, leka och busa tillsammans med sin bebis. Här är det en ramsa per sida tillsammans med rörelseinstruktioner och fina illustrationer. Just rams-böcker finns inte sådär jättemånga så det är extra kul att se. Det fanns många ramsor som var nya för mig trots att jag har fyra barn. Kul att variera sig. Och att ramsa med barnen är ju bara så roligt och inbjuder både till fysisk närhet och ordlekar som främjar barnens språkutveckling. Det här är en bok som jag gärna skulle ge bort som present till nyblivna föräldrar.

Kolla gärna upp böckerna om Bebbe. De är verkligen underbart charmiga och passar alla barn från nyfödd och upp till tre-fyra år. Bebbe letar nappen, Sjung med Bebbe och Ramsa med Bebbe finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här, här och här) eller på Bokus (här, här och här). Det finns också många fler, lite äldre böcker om Bebbe som också är väl värda att läsa tillsammans.

Ledsen

LedsenLEDSEN är den första boken i en ny serie böcker som ska handla om känslor för de minsta barnen. Nästa bok i serien, GLAD, kommer ut nästa år och förhoppningsvis står fler känslor och böcker på tur därefter. Serien är skapad av två välkända giganter inom bilderboksvärlden, nämligen Lotta Olsson och Emma Adbåge.

Ledsen utspelar sig på en förskola där allt först är precis som vanligt. Barnen äter, leker, bygger. Men sen!

Plötsligt händer det en sak.

Nu är glada munnen rak.

Glada, mjuka munnen väck.

Munnen är ett sträck.

Ett barn tar ett gosedjur från ett annat barn. Stor dramatik mitt i vardagslunken på förskoleavdelningen. Barnet som blir av med gosedjuret får vara ledsen länge innan orden kommer och sedan blir det bekräftat, lyssnat på och så får barnet gråta en skvätt till. Precis som det ska vara.

Som ni ser är texten på rim och bygger mycket på rytm och upprepningar, vilket gör boken till en fröjd att högläsa. Och den är ju tänkt till det, högläsning, eftersom den vänder sig till de allra minsta. Orden är få, men gestaltningen gjord med fingertoppskänsla. Det är lätt att känna igen sig i känslorna. De förmedlas såväl i texten som i bilderna och samspelet dem emellan är nästintill sömlöst. Jag ser fram emot kommande böcker i den här serien. De kommer bli flitigt lästa av de yngsta läsarna och även bra för förskolorna när de ska diskutera känslor med barnen, vilket ju är ett ständigt återkommande och viktigt tema.

LEDSEN finns att låna på biblioteket eller att köpa hos Adlibris eller Bokus.

 

Jag vill ha en lyftkran

Jag vill ha en lyftkranJag vill ha en lyftkran är en bilderbok i milda pastellfärger där Ebba Forslind står för både text och bild. Den handlar om ett barn som önskar sig en lyftkran, en riktig, väldigt hög, gul och med fyra stora hjul. Med lyftkranen kan barnet hissa upp allt hen kan se till sin balkong. En skata, en gren, en ballong, en blomma, en hund, en boll, ja till och med farmor med en present kan lyftkranen hissa upp. Och allra sist, lagom till läggdags, hissas pappa, gosekatten och stjärnorna upp.

Det här är en mysig och charmig bilderbok för de yngre läsarna som hyllar fantasins och lekens magiska kraft. Vem vill inte ha en alldeles egen lyftkran som kan ge en precis allt det man vill? Boken säger inte rakt ut om det som händer i boken händer på riktigt eller bara på låtsas, men det spelar absolut ingen roll, tvärtom så möjliggör det bara fler tolkningar. Jag gillar också att bokens huvudperson är mörkhyad och att det inte sägs i texten om det är en kille eller tjej. Boken är dessutom på härligt rytmiskt rim. En fin bok att läsa vid läggdags eller inför en barngrupp.

Jag vill ha en lyftkran finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Var är hönan

Var är hönan?Eva Lindell och Cecilia Heikkilä har tillsammans skapat den vackra bilderboken Var är hönan. Boken handlar om Lo som har ett hönshus. Tre hönor bor där. Där är Svart och där är Brun. Men var är Vit? Gömmer sig Vit i skuggan under rabarberbladen? Nej, där är inte Vit. Är Vit kanske i det höga gräset? Nej, där är inte heller Vit. Inte heller är Vit inne i hönshuset, i morotslandet eller i sandlådan. Men inne i huset, i ett av köksskåpen hittar Lo till slut Vit. Och Vit har värpt ett stort ägg!

Var är hönan är en mysig ”deckagåta” för de minsta barnen. Boken bygger på upprepningar och den klassiska tittut-leken, vilket lätt engagerar de små läsarna. Boken är interaktiv i och med att läsarna lockas att hjälpa till att leta den försvunna hönan. Fjädrar och små fotavtryck ger ledtrådar i sökandet. De vackra bilderna i milda, mörka, murriga färger passar perfekt för en bilderbok som utspelar sig bland djur på landet. Sammanfattningsvis en riktigt mysig, fin och varm berättelse att läsa tillsammans. Boken passar från 1 år och uppåt och den passar lika bra att läsa för ett eller ett par barn som att läsa för en hel barngrupp.

Var är hönan är utgiven av Berghs förlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.

Rulla ambulansen och Rulla maskinerna

Ambulansen     Maskinerna

Rulla Ambulansen och Rulla Maskinerna är två färgglada och fina pekböcker för de allra yngsta. I Rulla Ambulansen får vi följa med ambulansen till alla som behöver hjälp: giraffen som brutit benet, ugglan som blivit prickig och kaninen som ramlat med sin skateboard.

I Rulla Maskinerna får vi istället följa med olika maskiner och se vad de kan göra. Vi får till exempel se vilken maskin som har tappat sand på gatan, vilken som spillt cement på fel ställen och vem som har huggit ner träden.

Båda pekböckerna är i stort sett ordlösa. Men det händer massor på bilderna som man kan prata om. Illustrationerna är detaljrika och färggranna. Böckerna är i hård kartong med rundade hörn, perfekt för små barn som gärna vill bläddra själva. Carl Johanson har helt enkelt skapat fina och roliga pekböcker som tål att läsas och upptäcka om och om igen. Det finns även fler böcker än dessa i Rulla-serien.

Rulla Maskinerna och Rulla Ambulansen är utgivna av Rabén & Sjögren. De finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).

Mycket att göra hela tiden

Mycket att göra hela tidenI Eva Lindströms senaste bilderbok kan man verkligen säga att bilderna säger mer än tusen ord. Mycket att göra hela tiden handlar om en flicka och hennes tre hundar. När hon vaknar går hon direkt upp och väcker de tre hundarna. De springer ut, leker, hoppar, trasslar in sig, rymmer, gömmer sig, blir upphittade och svävar lyckliga iväg högt över landskapet. Det är mycket att göra. Hela dagen. Hela tiden.

Eva Lindström står för både text och bild i denna underfundiga bilderbok. Texten är mycket kort och enkel – faktum är att det endast är ett ord per uppslag, vilket gör att boken även passar för de allra yngsta. Det är i bilderna det händer. Och där händer det å andra sidan väldigt mycket. Illustrationerna är visserligen på ett sätt också enkla, det finns inte en himla massa detaljer att försjunka sig i, men däremot finns det många olika tolkningar av illustrationerna. Det här är en jättebra bok för att introducera boksamtal för små barn. Vad är det egentligen som händer i bilderna? Varför gör flickan och hundarna som de gör? Finns det bara en tolkning? Ja, det kan blir väldigt intressanta diskussioner kring den här boken. Boken är som ett slags mellanting mellan pekbok och bilderbok, samtidigt som bokens enkelhet ger upphov till komplexa diskussioner kring vad som händer och inte händer på respektive uppslag. Det gör även att boken utan problem passar till alla från pekboksålder till lågstadiet. Briljant att kunna förmedla en berättelse med så få ord och enkla medel. Dessutom kan man väl inte göra annat än att älska de klarblå hundarna!

Mycket att göra hela tiden är utgiven av Alfabeta bokförlag. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa hos Adlibris och Bokus.

Den första snön

Den första snönDen första snön är en fin bilderbok av Ezra Jack Keats. Den utkom ursprungligen 1962 i USA och anses idag vara en milstolpe i bilderbokens historia. Nyligen har den kommit ut på svenska hos Lilla Piratförlaget och den håller helt klart än idag. Boken handlar om Peter som en morgon vaknar och tittar ut. Han ser att den första snön har kommit. Han hoppar i sin overall och ger sig ut för att upptäcka, göra spår i snön, bygga snögubbar, göra snöänglar och krama snöbollar. En lågmäld tidlös skildring av ett litet barns upplevelse av den första snön. Texten är kort och enkel med ett tydligt barnperspektiv. Illustrationerna är färgstarka, stiliserade i en collageteknik som känns modern trots bokens många år på nacken.

Den första snön är en perfekt bok att t ex läsa på förskolan i samband med att den första snön kommer, för att sedan tillsammans gå ut och uppleva det man nyss läst om. Framförallt tror jag det är en bra bok för nyanlända som kanske aldrig sett snön tidigare och inte vet allt det man kan upptäcka och uppleva i snön. Jag gillar också det faktum att huvudpersonen är mörkhyad. Dessutom finns det inte jättemånga bilderböcker som handlar om vintern utan att blanda in den kristna julen, så det är förstås också ett stort plus.

Den första snön finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Bruno åker vagn

Bruno åker vagnBruno åker vagn är den tredje pekboken om Bruno. I de två tidigare har Bruno åkt tåg och pulka. Nu ska Bruno åka vagn. Men trots att pappa vill det så sätter sig inte Bruno i vagnen.

Till slut får gosedjuret Valle åka i vagnen. Och då får vi också svar på varför Bruno inte vill åka vagnen. Det är ju såklart han som ska köra vagnen!

Ska nappen åka vagn? Neeej, nappen ska inte åka vagn! Det är Bruno som ska åka.
Ska glassen åka vagn? Neeej, glassen ska inte åka vagn! Det är Bruno som ska åka.

Bruno åker vagn är en pekbok för de yngsta barnen som bygger på en rytmisk, upprepande text med stor igenkänning för såväl barn som vuxna. Boken har ett fint barnperspektiv. Illustrationerna i milda, varma färger kompletterar texten fint och låter Brunos känslor ta plats genom ansiktsuttryck och kroppsspråk. Jag har inte läst de tidigare böckerna om Bruno och jag inser att jag helt klart missat något. Bruno är helt enkelt en ny pekboksfavorit!

Bruno åker vagn är skriven av Anna Ribbing, illustrerad av Cecilia Heikkilä och utgiven av Rabén & Sjögren. Boken finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Alla tre på förskolan Ärtan

Alla tre inne på förskolan Ärtan    Alla tre ute på förskolan Ärtan    Alla tre på utflykt med förskolan Ärtan

Tidigare har jag skrivit om bilderböckerna i serien Alla tre. De finns både i ett lite mindre bilderboksformat och som en stor pekbok. På sistone har det också kommit böcker om alla tre i ett större bilderboksformat. De heter Alla tre inne på förskolan Ärtan, Alla tre ute på förskolan Ärtan och Alla tre på utflykt med förskolan Ärtan. Böckernas stora förtjänst är förstås igenkänningsfaktorn. Böckerna utspelar sig i en typisk förskolemiljö och det innebär att det är enkelt för barnen att känna igen sig i dagens olika moment och i de situationer som lätt kan uppstå när man måste samsas med andra.

Alla tre inne på förskolan Ärtan utspelar sig förstås inne på förskolan. Idde, Valle och Ester visar hur det ser ut inomhus på förskolan Ärtan. De pärlar, pysslar och snickrar i ataljén, bygger med kuddar och klossar i lekrummet och har sångstund på stora mattan. De kan plaska med vatten i badrummet och klä ut sig i utklädningshörnan. På förskolan finns så mycket saker och så mycket att göra, där finns böcker, instrument, målargrejer, leksaker och naturmaterial. I hallen har barnen varsin låda och varsin krok. Och i köket lagas maten. Dagen går fort och vips är det dags för föräldrarna att hämta barnen.

Alla tre ute på förskolan Ärtan handlar om när kompisarna Ester, Idde och Valle leker ute på förskolan Ärtans gård. De smyger genom skogen, matar krokodiler, hoppar på stubbar, leker med vatten, leker i sandlådan, letar insekter, samlar löv och mycket annat. På gården kan man ha picknick, måla, bygga slott, odla grönsaker eller fylla stövlarna med vatten. Men roligast av allt är nog att bara springa runt. Vardagsmiljön ute på förskolans gård kan bli till vilket äventyr som helst tack vare fantasins hjälp. Och i förskolans förråd finns alla möjliga saker. Cyklar och hopprep och allt möjligt. Under läsningen känner man riktigt hur roligt det är på förskolegården och hur mycket det finns att göra där. Boken förmedlar en sådan glädje till leken och vardagsmiljön och illustrationerna är så fina.

Alla tre på utflykt med förskolan Ärtan handlar om när Ester, Idde och Valle ska gå på utflykt tillsammans med de andra kompisarna på förskolan Ärtan. Först måste de packa utflyktsväskan och klä på sig. Och så får de inte glömma västarna. Barnen går två och två på led. På vägen till skogen hittar de så mycket saker. En del roliga saker, andra lite äckliga. Ett hunddagis. Fåglar. En ensam vante. En daggmask. En hårsnodd. Ett äppelskrutt. Och mycket mycket mer. Och där är skylten för övergångsställe. Snart är de framme i skogen och där finns det hur mycket som helst att göra. Och massor av saker att samla. Äntligen är det dags för matsäck. Och så blir det dags att gå tillbaka till Ärtan igen. Även detta är en vardagsnära, mysig berättelse om en utflykt med förskolan till skogen. En bok som verkligen förmedlar upptäcksglädje och nyfikenhet.

Böckerna om Alla tre passar utmärkt för barn i den yngre förskoleåldern. De är skrivna och illustrerade av Maria Nilsson Thore. De finns att låna på biblioteket eller att köpa hos Adlibris (här, här och här) eller hos Bokus (här, här och här).

Var är ankan? Var är astronauten?

Var är ankan?     Var är astronauten?

Illustratören, formgivaren och designern Ingela P Arrhenius har skapat en spännande serie med pekböcker för små barn. De första delarna, Var är zebran? och Var är hunden? kom 2018 och nu är det dags för de två följande delarna: Var är ankan? och Var är astronauten?

Böckerna bygger på den klassiska tittut-leken. I Var är ankan? får barnet leta efter olika djur. Var är ankan, var är fjärilen, var är grodan, var är masken. För att se vart de kan vara får barnet lyfta på olika flikar. Var är astronauten? är uppbyggd på samma sätt, men här är det bilder på olika rymdrelaterade saker som en rymdhund, en rymd-ingenjör, ett rymdmonster och en astronaut.

Det som är speciellt med dessa pekböcker, förutom de härliga, färgstarka illustrationerna i typisk Arrhenius-stil, är flikarna. Visserligen är inte flikar något nytt i pek- och bilderböcker. Tvärtom, de brukar vara väldigt populära. Men här är inte flikarna i hård kartong som de vanligen brukar vara, utan i mjukt filt-tyg. Enkelt att greppa för små fingrar och dessutom får man ett taktilt inslag i böckerna som kan vara bra även för barn med funktionsvariationer. Kanske är de också mer hållbara än kartong-flikarna. Dessutom finns ett roligt inslag i slutet av böckerna. På sista uppslaget ställs nämligen frågan ”Och var är du?” och bakom den fliken finns ingen bild, utan istället en spegel där läsaren får se sig själv! Något som alltid brukar vara uppskattat i pekboksåldern. Sammanfattningsvis tycker jag att Var är ankan? och Var är astronauten? är två riktiga fullpoängare. Kolla in dem om du har barn i din närhet som är sisådär 0-3 år.

Böckerna är utgivna av Alfabeta förlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).