Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

november 2019
M T O T F L S
« okt    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

0-3 år

Bruno åker vagn

Bruno åker vagnBruno åker vagn är den tredje pekboken om Bruno. I de två tidigare har Bruno åkt tåg och pulka. Nu ska Bruno åka vagn. Men trots att pappa vill det så sätter sig inte Bruno i vagnen.

Till slut får gosedjuret Valle åka i vagnen. Och då får vi också svar på varför Bruno inte vill åka vagnen. Det är ju såklart han som ska köra vagnen!

Ska nappen åka vagn? Neeej, nappen ska inte åka vagn! Det är Bruno som ska åka.
Ska glassen åka vagn? Neeej, glassen ska inte åka vagn! Det är Bruno som ska åka.

Bruno åker vagn är en pekbok för de yngsta barnen som bygger på en rytmisk, upprepande text med stor igenkänning för såväl barn som vuxna. Boken har ett fint barnperspektiv. Illustrationerna i milda, varma färger kompletterar texten fint och låter Brunos känslor ta plats genom ansiktsuttryck och kroppsspråk. Jag har inte läst de tidigare böckerna om Bruno och jag inser att jag helt klart missat något. Bruno är helt enkelt en ny pekboksfavorit!

Bruno åker vagn är skriven av Anna Ribbing, illustrerad av Cecilia Heikkilä och utgiven av Rabén & Sjögren. Boken finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Alla tre på förskolan Ärtan

Alla tre inne på förskolan Ärtan    Alla tre ute på förskolan Ärtan    Alla tre på utflykt med förskolan Ärtan

Tidigare har jag skrivit om bilderböckerna i serien Alla tre. De finns både i ett lite mindre bilderboksformat och som en stor pekbok. På sistone har det också kommit böcker om alla tre i ett större bilderboksformat. De heter Alla tre inne på förskolan Ärtan, Alla tre ute på förskolan Ärtan och Alla tre på utflykt med förskolan Ärtan. Böckernas stora förtjänst är förstås igenkänningsfaktorn. Böckerna utspelar sig i en typisk förskolemiljö och det innebär att det är enkelt för barnen att känna igen sig i dagens olika moment och i de situationer som lätt kan uppstå när man måste samsas med andra.

Alla tre inne på förskolan Ärtan utspelar sig förstås inne på förskolan. Idde, Valle och Ester visar hur det ser ut inomhus på förskolan Ärtan. De pärlar, pysslar och snickrar i ataljén, bygger med kuddar och klossar i lekrummet och har sångstund på stora mattan. De kan plaska med vatten i badrummet och klä ut sig i utklädningshörnan. På förskolan finns så mycket saker och så mycket att göra, där finns böcker, instrument, målargrejer, leksaker och naturmaterial. I hallen har barnen varsin låda och varsin krok. Och i köket lagas maten. Dagen går fort och vips är det dags för föräldrarna att hämta barnen.

Alla tre ute på förskolan Ärtan handlar om när kompisarna Ester, Idde och Valle leker ute på förskolan Ärtans gård. De smyger genom skogen, matar krokodiler, hoppar på stubbar, leker med vatten, leker i sandlådan, letar insekter, samlar löv och mycket annat. På gården kan man ha picknick, måla, bygga slott, odla grönsaker eller fylla stövlarna med vatten. Men roligast av allt är nog att bara springa runt. Vardagsmiljön ute på förskolans gård kan bli till vilket äventyr som helst tack vare fantasins hjälp. Och i förskolans förråd finns alla möjliga saker. Cyklar och hopprep och allt möjligt. Under läsningen känner man riktigt hur roligt det är på förskolegården och hur mycket det finns att göra där. Boken förmedlar en sådan glädje till leken och vardagsmiljön och illustrationerna är så fina.

Alla tre på utflykt med förskolan Ärtan handlar om när Ester, Idde och Valle ska gå på utflykt tillsammans med de andra kompisarna på förskolan Ärtan. Först måste de packa utflyktsväskan och klä på sig. Och så får de inte glömma västarna. Barnen går två och två på led. På vägen till skogen hittar de så mycket saker. En del roliga saker, andra lite äckliga. Ett hunddagis. Fåglar. En ensam vante. En daggmask. En hårsnodd. Ett äppelskrutt. Och mycket mycket mer. Och där är skylten för övergångsställe. Snart är de framme i skogen och där finns det hur mycket som helst att göra. Och massor av saker att samla. Äntligen är det dags för matsäck. Och så blir det dags att gå tillbaka till Ärtan igen. Även detta är en vardagsnära, mysig berättelse om en utflykt med förskolan till skogen. En bok som verkligen förmedlar upptäcksglädje och nyfikenhet.

Böckerna om Alla tre passar utmärkt för barn i den yngre förskoleåldern. De är skrivna och illustrerade av Maria Nilsson Thore. De finns att låna på biblioteket eller att köpa hos Adlibris (här, här och här) eller hos Bokus (här, här och här).

Var är ankan? Var är astronauten?

Var är ankan?     Var är astronauten?

Illustratören, formgivaren och designern Ingela P Arrhenius har skapat en spännande serie med pekböcker för små barn. De första delarna, Var är zebran? och Var är hunden? kom 2018 och nu är det dags för de två följande delarna: Var är ankan? och Var är astronauten?

Böckerna bygger på den klassiska tittut-leken. I Var är ankan? får barnet leta efter olika djur. Var är ankan, var är fjärilen, var är grodan, var är masken. För att se vart de kan vara får barnet lyfta på olika flikar. Var är astronauten? är uppbyggd på samma sätt, men här är det bilder på olika rymdrelaterade saker som en rymdhund, en rymd-ingenjör, ett rymdmonster och en astronaut.

Det som är speciellt med dessa pekböcker, förutom de härliga, färgstarka illustrationerna i typisk Arrhenius-stil, är flikarna. Visserligen är inte flikar något nytt i pek- och bilderböcker. Tvärtom, de brukar vara väldigt populära. Men här är inte flikarna i hård kartong som de vanligen brukar vara, utan i mjukt filt-tyg. Enkelt att greppa för små fingrar och dessutom får man ett taktilt inslag i böckerna som kan vara bra även för barn med funktionsvariationer. Kanske är de också mer hållbara än kartong-flikarna. Dessutom finns ett roligt inslag i slutet av böckerna. På sista uppslaget ställs nämligen frågan ”Och var är du?” och bakom den fliken finns ingen bild, utan istället en spegel där läsaren får se sig själv! Något som alltid brukar vara uppskattat i pekboksåldern. Sammanfattningsvis tycker jag att Var är ankan? och Var är astronauten? är två riktiga fullpoängare. Kolla in dem om du har barn i din närhet som är sisådär 0-3 år.

Böckerna är utgivna av Alfabeta förlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).

Knotan klättrar

Knotan klättrarTidigare i sommar skrev jag om de två första böckerna i småbarnsserien om Knotan. De heter Knotan knappar och Knotan kastar. Nu är den tredje boken i serien här, nämligen Knotan klättrar. Knotan är en nyfiken, upptäckarglad och sprudlande liten ettåring. Precis som de flesta ettåringar gillar även Knotan att klättra. Knotan bär fram pallen, sedan bär det av. Upp i hyllan, upp till kranen, upp på bordet. Överallt klättrar Knotan. Ibland går det på tok. Det blir lite för högt. Farligt! Pappa gömmer undan pallen. Men Knotan hittar annat att klättra på.

Precis som i de tidigare böckerna är igenkänningen stor. Man känner så starkt igen som småbarnsförälder, man hela tiden försöker ligga steget före den lilla som har så stor upptäckslust, och hur snabbt det kan bli kaos efter att barnet farit fram trots att det inte alls var meningen. Även de små läsarna känner förstås igen sig och böckerna är verkligen skildrade ur ett barns perspektiv och på ett barns nivå. Illustrationerna är tydliga och verklighetsnära, men samtidigt varma och charmiga. De första böckerna om Knotan gick i färgerna orange och blått. Den nya boken går i grönt. Jag gillar att böckerna har varsitt färgtema. Det känns så genomtänkt och tydligt med de olika färgskalorna. Jag gillar också att Knotans pappa får vara den förälder som är delaktig. Kul med fina skildringar av pappa-barn-relationer. Böckerna om Knotan kommer jag varmt att rekommendera till alla småbarnsföräldrar. De är böcker man kan läsa om och om igen.

Knotan klättrar är utgiven av Bonnier Carlsen. Den är skriven av Per Bengtsson och illustrerad av Per Gustavsson. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Leta-och-peka-bibeln

Leta och peka BibelnLeta-och-peka-bibeln är på samma gång en pekbok och introduktion till Bibeln och den kristna tron. Varje uppslag berättar ett kort stycke ur Bibeln, fast bearbetat till ett barns nivå förstås. Här kan man till exempel läsa om Noaks ark, Mose, David och Goliat, Jesus födelse och Jesus uppståndelse. Varje uppslag har en berättelse och varje berättelse är bara på cirka fem-sex meningar. Boken är rikt illustrerad med en stor bild på varje uppslag där texten är insprängd. Efter varje berättelse uppmanas barnet också att leta efter föremål eller personer på bilderna.

Boken är inte någon uttömmande introduktion till Bibeln eller den kristna läran, men den innehåller ett antal ögonblick ur Bibeln, tolkade ur ett barnperspektiv och fyllda med detaljer att se och upptäcka. Tack vare illustrationerna fungerar boken också som en pekbok där barnet får lära sig ord som herde, korg, lamm, sköldbärare, fjärilar, hjälm, kung, spindlar, Jesus, stjärna, varg, bägare och duvor. I och med bokens utformning vänder den sig både till barn i pekboksåldern och för äldre syskon som vill få en väg in i Bibelns berättelser. Boken är utgiven av förlaget Verbum. Julia Stone står för texten och Samantha Meredith för illustrationerna. Leta-och-peka-bibeln finns på biblioteket eller att köpa på Adlibris och Bokus.

Allan och Mike

Vi leker att jag är din pappa

Allan och Mike är en blivande serie från Olika förlag. Vi leker att jag är din pappa är den första boken som kom förra året. I höst kommer bok nummer två som heter Vi leker att vi är kockar. Böckerna vänder sig till de yngsta barnen, cirka 1-3 år, men fungerar lika bra även för de äldre förskolebarnen. De handlar om två killar, Allan och Mike, som går på samma förskola och gärna leker tillsammans.

I Vi leker att jag är din pappa är Allan ledsen när pappa lämnar honom på förskolan. ”Var inte ledsen. Jag kan vara din pappa istället”, säger då Mike och bäddar ner Allan i vagnen. Sedan bär det av på en händelserik promenad tillsammans. Boken handlar alltså om två killar som leker familj, en  klassisk tjejlek. Men man gör ingen sak av detta i boken, utan den speglar en vanlig dag på förskolan med två barn som leker tillsammans, trivs med varandra och som tar hand om varandra när den ena är ledsen.

Jag gillar att boken skildrar två killar i en situation som sällan annars skildras i barnböcker. Jag gillar också att boken skildrar två killar som är mjuka, omhändertagande, omtänksamma, hjälpsamma och omvårdande, något som också sällan visas upp i barnlitteraturen. Bokens bilder är färgglada, detaljrika och inkluderande.

Vi leker att jag är din pappa är en fin bok som jag gärna skulle se såväl i bokhyllorna i hemmen som i förskolornas bokbestånd. Jag tror det är viktigt att de mjuka killarna också får se sig själva i barnböckerna och att även de får möjlighet till igenkänning, likväl som det kan vara viktigt att synliggöra att det faktiskt inte finns några typiska kill- eller tjejlekar, utan att det bara finns lekar helt enkelt. Jag ser fram emot kommande böcker i serien.

Boken är skriven och illustrerad av Tora von Platen och Emili Svensson och den finns att låna på biblioteket eller att köpa hos Adlibris och Bokus.

En sur citron

En sur citronEn sur citron är en pekbok av Emma Virke. Den inleds med att en banan träffar en citron och frågar varför citronen verkar så sur. Om bananen slår på trumma kanske det vänder? Citronen svarar ”Äsch! Bananer kan väl inte trumma?”. Men det kan den visst, om den får låna ett par händer. Det finns två hål i boken perfekt för läsaren att stoppa in sina fingrar och använda dem för att hjälpa bananen trumma. Så kommer apelsinen och säger åt citronen att sluta deppa, apelsinen kan lära citronen att steppa. Och så får läsaren vara apelsinens ben och dansa. Sen får läsaren hjälpa ett äpple att sjunga en sång och förvandla en kivi till ett monster. Hålen i boken låter läsaren på ett interaktivt sätt delta i berättelsen och hjälpa de olika frukterna i sina försök att göra citronen glad. Men i slutet av boken kommer en rolig knorr. Det visar sig att citronen inte alls är sur, det är inte alls som alla tror, citronen ler, hen är ju bara upp och ner!

En sur citron är en rolig högläsningsbok där man utmanar föreställningen om vad en bok egentligen är och hur man läser en bok. Här får läsaren i allra högsta grad vara med och skapa berättelsen. Att boken handlar om frukter som barn känner till är en lyckträff, liksom hålen i boken. Underfundig humor, text på rim och skojiga men samtidigt verklighetsnära illustrationer bidrar till läsupplevelsen. Det här är en bok som håller för många omläsningar och som är rolig för både små och stora.

En sur citron är utgiven av Lilla Piratförlaget och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Charmiga Sickan!

Kom nu Sickan   Dela med dig Sickan

Dela med dig, Sickan och Kom nu, Sickan är två nyutgivna böcker för de allra minsta av Sofia Rådström.

I Dela med dig, Sickan ska pappa och Sickan få besök. Ester kommer med sin mamma. Ester och Sickan ska leka, men båda vill ha samma saker. Pappa säger åt Sickan att han ska dela med sig. Men så kommer Ester på att de kan leka med pappas dator och Sickan ritar på pappas jobbpapper. Hur var det nu egentligen med att dela med sig?

I Kom nu, Sickan ska pappa och Sickan gå på promenad. Sickan hittar så mycket att stanna och titta på. En myra, en hund, en bajskorv. Pappa tjatar hela tiden. Kom nu, Sickan, tjatar han. Ända tills han själv stannar för att titta på mobilen och fastnar i något han tycker är spännande…

Som ni ser finns det gott om igenkänning här för både stora och små. Sofia Rådström har utgått från det lilla barnets vardagsmiljö och skapat en vardagsnära berättelse som de allra minsta kan känna igen sig i. Men hon har samtidigt glimten i ögonen och ett tilltal som även vänder sig till den vuxne läsaren, vilket gör det extra roligt att läsa böckerna om och om igen. Böckerna är skrivna på rytmiskt rim. Texten är kortfattad och illustrationerna fördjupar därför berättelsen på ett ypperligt sätt ur ett fint barnperspektiv. Hoppas det kommer många fler böcker om Sickan!

Kom nu, Sickan och Dela med dig, Sickan finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).

Eddie

Eddie lär sig cykla Eddie får en hund Eddie följer med till jobbet

Idus förlag har gett ut en serie böcker om en egensinnig pojke som heter Eddie. Han vet vad han vill och han gör saker på det sätt han tycker är bäst. Böckerna vänder sig till de minsta barnen och behandlar situationer som är vardagsnära och som småttingarna kan känna igen sig i.

I Eddie följer med till jobbet måste Eddie följa med sin pappa till jobbet, trots att han inte vill. Det är nämligen väldigt tråkigt på jobbet. Där måste man vara tyst och sitta still. Eddie vill inte sitta still. Han vill stå på huvudet, göra kullerbyttor och snurra på skrivbordsstolen. Pappa ser väldigt trött ut. Men så får Eddie en stämpel och får hjälpa till att stämpla på jätteviktiga papper. Nu blir Eddie upptagen. Så upptagen att han inte alls vill hem när pappa tycker att de har jobbat klart för dagen.

I Eddie lär sig cykla är det dags för Eddie att lära sig cykla. Eddie tycker att han redan kan cykla, men mamma tycker att han borde träna lite. Mamma skruvar bort stödhjulen och så bär det iväg. Det går jättebra, ända tills en sten dyker upp. Dumma cykel! Dumma mamma! Men efter ett plåster trampar Eddie iväg igen. Och det visar sig att han ju visst kan cykla. Även utan stödhjul.

I Eddie får en hund påstår Eddie att han har fått en hund. Vivan säger att det är en katt, men hon fattar ju ingenting. Eddie försöker lära Fido att sitta fint, rulla runt och hämta pinnar. Det går sådär. Eddie försöker ta med Fido på en promenad, men när det börjar regna tycker han att det får vara nog. Ingen av dem vill vara ute. Fido är ju ingen hund, utan en katt.

Böckerna om Eddie är trevliga småbarnsböcker med hög igenkänning för såväl barn som vuxna. Varje bok har sin egen färg, men det synd ändå på designen att de tillhör en serie. Jag gillar att böckerna utmanar olika normer. Eddie har klänning likväl som shorts, kläder i alla färger och hårspännen i håret när han vill det. Eddies pappa har mörk hy och långt hår. Eddies mamma är gravid och händig med skruvmejseln. Vivan är rakad, tatuerad och piercad. På så sätt öppnar böckerna också upp för att fler barn (och föräldrar) ska kunna känna sig representerade. Kul att fler förlag än Olika satsar på sådana här böcker. Illustrationerna i böckerna om Eddie är enkla, tydliga och färgglada men i en mild ton. Texten är också enkel och ligger nära barnets eget språk. Även själva berättelserna är enkla med fokus på igenkänning och vardag, vilket gör att de lär funka för en bred målgrupp bland småttingarna.

Böckerna finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här, här och här) samt på Bokus (här, här och här).

Knotan

Knotan knappar    Knotan kastar

Knotan är en upptäckarglad och nyfiken liten ettåring som det än så länge finns två böcker om. Den tredje, Knotan klättrar, kommer i höst. Böckerna vänder sig till de allra minsta barnen, 0-3 år.

Knotan älskar knappar, vilket vi blir varse i Knotan knappar. Det är bäst när det blinkar, när det dessutom låter är det ren lycka. Knotan knappar på pappas mobil, vrider på tvättmaskinen, ringer på grannens dörr och trycker på knappen till hissen. Men det är inte bara bra och roligt med knappar. Ibland blir det lite läskigt också…

Knotan gillar också att kasta, vilket han gör i Knotan kastar. Knotan kastar mos vid bordet och sand i parken. Hemma finns en hel korg med bollar. När Knotan kastar dem studsar de framför, bakom, över och…. vart tog bollarna vägen?

Det första jag slås av när jag läser böckerna om Knotan är igenkänningen! Vad jag känner igen mig i livet som småbarnsförälder, hur man hela tiden försöker ligga steget före den lilla som har så stor upptäckslust, och hur snabbt det kan bli kaos efter att barnet farit fram trots att det inte alls var meningen. Men också de små känner nog lätt igen sig, det är väldigt vardagsnära berättelser. Det är också ett så fint barnperspektiv. Bilderboksskaparna har verkligen fångat det som är viktigt i ett litet barns liv och skildrat det utifrån hur barnen ser på världen och dess företeelser. Illustrationerna är charmiga och tilltalande. Även illustrationerna är verklighetstrogna och tydliga med avsaknad av allt för mycket detaljer, vilket passar de små läsarna bra. Knotan knappar går i blått och Knotan kastar går i orange. Nästa bok verkar gå i grönt. Kul med olika färgteman. Böckerna om Knotan är ett välkommet tillskott bland småbarnsböckerna.

Böckerna finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).