Alla kläder på

Hela fina jag   Alla kläder på!

Alla kläder på är uppföljaren till småbarnssuccén Hela fina jag som kom 2019. Hela fina jag är en lekfull bok som handlar om kroppens alla delar och att röra sig genom att låta hela kroppen vara med. Alla kläder på tar vid där den förra boken slutar. Den förra boken slutade med att det lilla barnet, huvudpersonen, somnade. Nu när vi träffar barnet igen i den nya boken är det morgon igen, en ny dag och det ösregnar ute. Alla kläder måste på! Strumpor, byxor, tröja, stövlar och så regnrocken förstås. Men när man är liten är det krångligt att få på sig alla kläder. Och det tar tid. Så pass lång tid att vädret hunnit slå om lagom tills man väl kommer ut genom dörren. Vilken tur att det faktiskt går att ta av alla kläder igen!

Boken bygger på upprepningar, humor, lekfullhet och igenkänning. Språket är enkelt och kärnfullt med en viss rytm som gör boken lätt att läsa högt. Illustrationerna är också lekfulla, färgglada och tydliga i sin enkelhet. Barnet och jaget är hela tiden i centrum och illustrationerna är uttrycksfulla. Den vuxne läsaren känner också igen barnets krångel med trilskande strumpor, men kan också följa vädrets skiftningar genom fönstret och man ser vartåt det bär hän. Barnet i boken tar dock vädrets skiftningar med ro – nu får ju hen chansen att klä av alla kläder igen. Hejdå stövlarna, regnjackan, byxorna, strumporna och tröjan!

Alla kläder på är liksom Hela fina jag mysiga småbarnsböcker att läsa tillsammans, om och om igen. Båda är skrivna och illustrerade av Hanna Albrektson och utgivna av Lilla Piratförlaget.