Drömmen blev sann – 10 författare berättar

Boken Drömmen blev sann – 10 författare berättar riktar sig till alla som drömmer om att bli författare och som vill ha goda råd och tips på vägen till att bli publicerad. I boken beskriver tio författare sin väg till författarskap. De berättar om hur det gick till för dem från att de skrev kontrakt tills det att boken blev utgiven. Deras väg till författarskapet har inte sett likadan ut och det är väldigt spännande att ta del av allas drömmar och vägen till publicering. Författarna delar med sig av sina bästa råd till andra skribenter som drömmer om att ge ut en bok. Man får också läsa om hur förlagsbranschen fungerar och hur det funkar med marknadsföring och stipendier.

Sanna Juhlin är den som kom på idén till boken och som även är den som har gjort allt arbete med att intervjua författarna och sammanställa boken. De övriga medverkande författarna är: Barbro Bäcklund, Björn Calander, Charlotte Cerps, Jenny Dahlberg, Marit Deubler, Andreas Landgren, Leif Möller, Annelie Rosendahl och Anette Skåhlberg. Drömmen blev sann – 10 författare berättar är utgiven på Vulkan 2009.
Jag har själv gett ut en bok förra året. Jag hade turen att få uppdraget via ett etablerat förlag. Jag fick royalty som överrensstämmer med branschgenomsnittet och kontraktet var seriöst utformat. Men nu i efterhand har jag insett att alla förlag inte är seriösa och alla följer inte samma rekommendationer när det gäller royalty, marknadsföring, friex och så vidare. Därför är det oerhört intressant att ta del av tio författares erfarenheter och upplevelser. Förlagsbranschen är en djungel om man inte är insatt och Drömmen blev sann är en bra guide att få svar på många av de frågor man har som drömmande eller nybliven författare. Den rekommenderas till alla som tycker om att skriva, oavsett om man bara gör det för byrålådan eller om man drömmer om att få sina texter publicerade.

Att fånga en tandfé

Att fånga en tandfé är skriven av Sanna Juhlin och illustrerad av Åsa Lundgren. Boken är utgiven på Texicon förlag. Det är en bilderbok riktad till 3-6-åringar. Boken handlar om Majalie, som en dag när hon leker i lekparken med kompisen Nadja, känner att hennes tand sitter löst. Hon blir lite rädd samtidigt som det är lite spännande. Nadjas mamma berättar om tandfén som kommer om natten och byter ut mjölktanden mot en guldpeng ifall barnet som tappat tanden lägger tanden i ett glas bredvid sängen. Det låter ju oerhört spännande. Majalie bestämmer sig för att försöka fånga tandfén! Nadja får sova över hos henne den natten och på kvällen tappar Majalie sin tand. Efter lite vedermödor är det dags att gå till sängs och nu börjar den långa väntan på att tandfén ska dyka upp… Att tappa sin första tand är något oerhört spännande för barn och jag tror det är många barn som vill läsa om detta. Boken har ett enkelt och lättsamt språk. Bilderna är färgglada, charmiga och känns lite magiska, precis som det ska vara när det handlar om tandféer.

Hemliga trean – Lägermysteriet

Hemliga trean. LägermysterietSå var den fjärde delen i serien Hemliga trean här och jag tyckte att jag läste att en femte bok också är på väg, men då blir det med ny illustratör.

Denna fjärde bok heter Lägermysteriet och nu är tvillingarna Fanny och Felix i detektivklubben Hemliga trean på ett läger för barn som behöver koppla av från mobiler och sociala medier. På ön där lägret håller till finns en mystisk fyr, en vaktmästare med lösskägg, en förrymd fånge och en modig minigris. Vilken tur att Fanny och Felix är på plats!

Precis som tidigare delar i serien är även detta en humoristisk, lättsam och spännande barndeckare som fungerar lika bra som högläsningsbok som till de barn som hellre vill läsa själva. I denna bok är det samma illustratör som till de tidigare böckerna, Johanna Kristiansson, så det är lätt att känna igen sig. Däremot har man bytt ut layouten på omslaget. Sådant stör mig, inte minst om man samlar på en serie, då vill jag gärna att det ska se likadant ut i bokhyllan. Dessutom var de förra omslagen finare och passade bättre till spännande deckare än detta nya färgglada, tycker jag. Men nu ska det ju ändå bytas illustratör från och med nästa bok så det kanske inte spelar någon roll mer än för mitt estetiska sinne 🙂 Hur som helst så är det roliga och spännande böcker som passar bra för barnen som vuxit ur LasseMaja-böckerna. Som bibliotekarie gillar jag också sådana här böcker som kan läsas fristående och som inte måste läsas i någon speciell ordning.

Hemliga trean-böckerna är utgivna av Ordalaget förlag. Lägermysteriet och de andra böckerna finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Morrison räddar en kattunge

Morrison räddar en kattungeKommer ni ihåg katten Morrison som man kunde läsa om i Morrison och hamsterjakten? Nu är han tillbaka i en ny bok, Morrison räddar en kattunge. Morrison är ju en mycket lat katt som gillar att bli kliad på magen och äta grädde och ost. En dag hittar han en kattunge, Skrutten, som kommit bort från sin mamma. Han måste ta hand om kattungen. Men hur ska det gå? Och vart är Skruttens mamma? Han hittar henne till slut och då blir Morrison alldeles varm och matt. Kattmamman hade ju de finaste ögon som Morrison någonsin sett. Han blev kär!

Morrison är en otroligt charmig katt som inte är alltför olik katten Gustaf. Han är lat och tjock, men väldigt humoristisk och det visar sig också i den här boken att han är en omtänksam katt. En rolig bilderbok som lär locka många läsare. Dock stör jag mig lite på att bilderboken är indelad i flera olika kapitel som vart och ett bara är på någon sida eller uppslag. Det är ju så lite text i bilderböcker ändå, jag känner bara att det gör så att det blir sämre flyt i läsningen när man ofrivilligt stannar upp i slutet av varje kapitel. Annars rekommenderar jag varmt de roliga böckerna om Morrison.

Morrison räddar en kattunge är skriven av Sanna Juhlin, illustrerad av Mimmi Tollerup och utgiven av Ordalaget bokförlag. Den finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Calles knasiga sommarlov

Calles knasiga sommarlovEn av de senaste böckerna som Sanna Juhlin skrivit är Calles knasiga sommarlov. Sanna har själv drabbats av utmattningssyndrom för några år sedan och denna erfarenhet har hon nog använt sig av i denna bok där huvudkaraktärens mamma har samma sjukdom. Huvudpersonen Calle har det nämligen inte lätt, med en mamma som ställer mjölken i badrummet och toarullarna i kylskåpet. Hon orkar ingenting. Pappa har inget arbete, vilket gör att familjen inte har det särskilt gott ställt, men han kämpar på ändå och försöker hålla alla på gott humör. Så finns det godhjärtade farmor och storasyster Wilma som är som tonåringar är mest. Wilma tror att det här kommer att bli det värsta sommarlovet någonsin, utan pengar och med en trött mamma. Men så ärver familjen en rosa liten husvagn och bestämmer sig för att ge sig ut på äventyr. Och detta blir upptakten på inte bara en spännande resa, utan också på en knasig och alldeles underbar sommar.

Den här boken har flera lager. Den kan läsas som en rolig sommarlovsskildring med camping, cirkus och andra roligheter. Men den kan också läsas som en skildring av en familj med dålig ekonomi och där en familjemedlem har utmattningssyndrom, vilket går ut även över de andra familjemedlemmarna. Med tanke på hur många i Sverige som är drabbade av detta idag så är det bra att det även skildras i litteraturen. Och man kan ju applicera Calles situation på annat också. Det finns många som kan känna igen sig i hur Calle har det. Eller som kan behöva läsa om att andra kan ha det svårt, för att få perspektiv. Därför är detta också en bra högläsningsbok i skolan, den kan ge perspektiv. Alla kan inte åka utomlands eller till landet på sommarlovet. Eller ens åka på bio på helgerna. Boken är ganska kort och lättläst, men innehåller som sagt också en del att prata kring om man vill.

Calles knasiga sommarlov är illustrerad av Hedvig Wallin och utgiven av Warga förlag. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Ett hus med många dörrar

Bildresultat för ett hus med mÃ¥nga dörrarPascal och hans mamma ska flytta till ett hyreshus. Det är högt och stort och däri bor många människor. De känner ingen. Men Pascal knackar på de olika dörrarna och innanför hittar han alla möjliga grannar. Snälla, arga, musikbakande, gitarrspelande, hundägande, ja alla möjliga människor. Men en del av dem är väldigt ensamma. Trots att det bor så många människor i huset är de ensamma. Hur är det möjligt. Tur att Pascal flyttat dit. Han anordnar en grannfest och nu är alla vänner. Boken avslutas med att mamma säger till Pascal ”Här kommer vi att trivas, du och jag. Ett hus med många dörrar kan vara bra att ha”.

Ett hus med många dörrar är en varm och humoristisk bilderbok med högt tempo och ett myller av detaljer att titta på. Ur ett mångfaldhetsperspektiv gillar jag också denna bok eftersom den visar på alla typer av människor, olika hudfärger, etniciteter, kön, åldrar och så vidare. Fint! Den är illustrerad av Millis Sarri, samma illustratör som illustrerat Elaka fröken fårskalle som jag skrev om i morse. Även denna bok är förstås skriven av Sanna Juhlin.

Var är Lilly

Var är Lilly?Valkyra, Dorian, Monstret, Mumien och Lilly är alla nattens varelser. De bor på den ödsliga kyrkogården i skogen. Nu är det en kall oktoberkväll och de vaknar förväntansfulla upp. De ska umgås och berätta historier under en hel natt. Men någon fattas. Alla ställer sig frågan: Var är Lilly?

Det visar sig att Lilly har begett sig till staden och eftersom människorna inte får se nattens varelser måste de ge sig ut för att leta efter henne. Det är halloween och många människor är utklädda, troligen är det det som har lockat dit Lilly. Men vad händer när människorna får se att hon inte är utklädd utan ett riktigt spöke? De måste hitta henne innan deras hemligheter avslöjas.

Det här är en mysrysare, inte alls särskilt läskig, utan egentligen en berättelse om vänskap och om att vara annorlunda, men med en krydda av vampyrer, monster och spöken. En rolig, varm, fin högläsningsberättelse att läsa nu i Halloween-tider, perfekt i en klass där det kan skilja sig ganska mycket åt vad barnen tycker är läskigt och inte. Här är nivån lagom. Den fungerar också som läsa-själv-bok. Nackdelen är att det finns lite väl långa och svåra ord. Men med möjlighet till hjälp och förklaring så fungerar det säkert ändå. Själva berättelsen är nämligen anpassad för 6-9 år, men språket skulle ha behövt anpassas lite för att vara helt klockren som läsa-själv-bok även för de yngre läsarna i målgruppen. Omslaget lockar till läsning och de svartvita dramatiska illustrationerna förhöjer läsupplevelsen.

Boken är trots detta lätt- och snabbläst och i varje kapitel finns svartvita bilder av Anette Bengtsson. Den är skriven av Sanna Juhlin och den är utgiven av Whip media. Var är Lilly finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Hemliga trean och hundmysteriet

Hemliga trean och hundmysterietI våras skrev jag om barnbokserien Hemliga trean och de två böcker som hittills kommit ut, nämligen Hemliga trean och blåbärsmysteriet och Hemliga trean och maskeradmysteriet. Nu är den tredje boken i serien här, Hemliga trean och hundmysteriet. Som jag också skrev i våras så är Hemliga trean en serie barndeckare som vänder sig till barn mellan 6-9 år. De påminner mycket om LasseMaja-böckerna och det är lite samma upplägg, med två barn som löser de vuxnas fall utan polisens inblandning och där det på slutet sker en konfrontation med de misstänkta, där barnen berättar hur de löst fallet och hur de har tänkt. Pedagogiskt, lättläst, enkelt uppbyggt och både en kille och en tjej i huvudrollen. Väldigt traditionellt.

Precis som när det gäller böckerna om LasseMaja så blir det alltså väldigt mycket upprepning. Upplägget är detsamma i alla böckerna och som vuxen är det nog lätt att man blir lite less. Barn däremot gillar ju böcker där man kan känna igen sig och de gillar bokserier där de vet vad de kan förvänta sig. Det jag gillar i de här böckerna är dock barnens roliga farbror samt att författaren Sanna Juhlin tänkt till när det gäller genus och mångfald. Böckerna känns också väldigt nutida, nu i senaste boken är det till exempel en Youtuber med som en av karaktärerna. Jag tror säkert att dessa böcker är populära, inte minst nu när det börjar att ha kommit så pass många delar att barnen känner igen sig i dem. Jag har köpt in den här till det ena av mina bibliotek, så det ska bli spännande att se vad barnen tycker om den. Böckerna i den här serien passar bra både att läsa själva för barnen som kommit lite längre i sin läsning och som högläsningsbok från förskoleklass och uppåt. Våren 2018 kommer tydligen den fjärde delen i serien.

Hemliga trean och hundmysteriet är utgiven av Ordalaget förlag. Författare är Sanna Juhlin, illustratör är Johanna Kristiansson och boken finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

En regnig dag

en-regnig-dagEn dag på förskolan Jordgubben regnar det så mycket att barnen måste vara inomhus. Barnen börjar leka olika jobb. Maximilian vill bli doktor som sin mamma, Dina vill vara kock, Greta och Jonathan vill bli artister, Olle och Mary vill vara konstnärer och Diego vill bli brevbärare. Erik slår in russin i färgglada papper, för han leker att han jobbar på en godisfabrik.

Victor är sur på fröken. Han gillar regn och vill allra helst gå ut och hoppa i vattenpölarna på gården. Dessutom är han uttråkad. Det finns inget att göra eftersom alla andra barn leker jobb. Han tar Eriks färgglada russinpaket och då frågar fröken vilket jobb han vill leka. Men Victor pekar ut på gården, han vill bara ut och hoppa i vattenpölar.

Det här är ett stycke vardag på en förskola. Igenkänningsfaktorn är stor och författaren Sanna Juhlin har verkligen skildrat barnen på pricken, både när det gäller leken och när det gäller Victors känslor. Millis Saaris underbara bilder är pricken över i. Det enda minuset med boken är att jag tycker att den slutade lite för abrupt. Annars tycker jag att En regnig dag är en suverän bilderbok. Boken vänder sig till barn mellan 3-6 år och den är utgiven av Idus bokförlag.

Hemliga trean

     

Hemliga trean är en serie barndeckare som vänder sig till barn mellan 6-9 år. De påminner mycket om LasseMaja-böckerna, så har ni barn som har slukat den serien får de något nytt att bita i här. Upplägget är lite samma, med två barn som löser de vuxnas fall utan polisens inblandning och där det på slutet sker en konfrontation med de misstänkta, där barnen berättar hur de löst fallet och hur de har tänkt. Pedagogiskt och enkelt uppbyggt så de minsta barnen i målgruppen också hänger med. En tjej och en kille i huvudrollen så att såväl killar som tjejer lockas att läsa. Väldigt traditionellt när det gäller barndeckare alltså. Ett kul inslag är dock barnens farbror som hjälper dem att lösa fallen. Han är detektivexpert, detektivtokig, gillar att klä ut sig och gillar dessutom att sy allehanda utstyrslar. Dessutom har han den lata hunden Taggen som barnen får turas om att gå ut med. Roliga och spännande deckare som passar såväl för högläsning som för att läsa själv.

Hemliga trean och blåbärsmysteriet och Hemliga trean och maskeradmysteriet är utgivna av Ordalaget och de finns att köpa på Adlibris (här och här) samt på Bokus (här och här).