A i alla ämnen – Den ultimata guiden till högsta betyg

a-i-alla-amnen-den-ultimata-guiden-till-hogsta-betygA i alla ämnen – den ultimata guiden till högsta betyg är, precis som titeln antyder, en bok om studieteknik. Boken är skriven av Raman Mehrzad och utgiven av Bonnier Fakta. Boken är en uppdaterad och delvis omskriven utgåva av den populära boken MVG i allt som såldes i 20 000 exemplar.

A i alla ämnen bygger också på det nya betygssystemet A-F. Det nya betygssystemet ställer högre krav på eleverna, inte minst de som vill ha högsta betyg i alla ämnen. Betygssystemet A-F har nämligen fler grader än systemet IG-MVG. Det är därför svårare numera att få A i ett ämne än det var tidigare att få MVG i samma ämne. Men det är självklart inte omöjligt. Har man bara en inre drivkraft och lägger ner lite arbete så kan man klara utmaningen galant. Med hjälp av bra studieteknik går studierna dessutom enklare och med denna bok får man många bra studietekniker och konkreta tips och råd.

Boken är indelad i två delar. Den första delen handlar om motivation, planering och rätt inställning. Det handlar bland annat om att sätta mål och delmål, att planera och prioritera, att utnyttja sin lektionstid, att hantera lärare och klasskamrater samt att tänka på sig själv och skapa ett sundare studentliv. Bokens andra del innehåller de konkreta studiemetoderna. Dels presenteras minnesmetoder, dels studiemetoder som går att tillämpa för alla slags ämnen, allt från språk till idrott. Allra först i boken presenteras också det nya betygssystemet så man vet vilka förutsättningar man har.

Det här är en ytterst läsvärd bok som innehåller mängder av konkreta tips, råd och handfasta metoder. Den känns både bred och djup och trots att den är lättläst och lättillgänglig så är den förvånansvärt innehållsrik. Boken vänder sig främst till de som går gymnasiet, men faktum är att jag tror att alla studerande kan ha nytta av bokens metoder.