ABC med Asters anka

Omslagsbild: ABC med Asters ankaI ABC med Asters anka får vi följa med på en bokstavsresa från A till Ö. Det är förskolläraren Fia Rönnertz som debuterar som barnboksförfattare med denna bilderbok fylld av kluriga alfabetsverser.

På varje uppslag får man möta en bokstav och även ett barn med massor av saker som representerar just det barnets bokstav. Barnen kommer från hela världen och det finns ett genustänk kring bilderna. Barnen har till exempel olika hudfärger, några av barnen har funktionsvariationer och flera av namnen är också könsneutrala. På varje uppslag återfinns också Aster med sin lära-gå-vagn som fylls av saker som sedan används på nästa uppslag, vilket gör att det finns ett framåtskridande i boken trots att den egentligen består av ett antal uppslag som vart och ett är sitt eget med fokus på just den bokstav som presenteras.

Verserna har endast fyra ord med samma begynnelsebokstäver, så som Billie blåser blåa bubblor och Oda odlar otäckt ogräs. Illustrationerna är skapade av Lotta Geffenblad som har illustrerat massor av bilderböcker tidigare, till exempel Astons stenar och böckerna om Prick och Fläck. Bilderna är vackra, lite suggestiva i färger som drar åt det mörka hållet.

ABC med Asters anka är en modern, nytänkande, kreativ ABC-bok som med sina verser och illustrationer passar såväl stora som små. De små tilltalas av bilderna och rytmen i texten, medan de större lockas av leken med ord och bokstäver och de kan också själva försöka sig på att läsa orden och känna hur de känns i munnen.

Boken är utgiven av Rabén & Sjögren och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och Bokus.