Den modiga lilla kaninen och spökena i garderoben

Den modiga lilla kaninen och spökena i garderobenVid läggdags dyker ett litet spöke upp och vill ta Lilla Kanins vattenglas. Det får man inte! Vilken tur att Lilla Kanin vet precis vad man ska göra för att skrämma iväg spöken.

Nadia Tolstoy är inredningsarkitekt. När hon blev mamma saknade hon barnböcker som kunde skrämmas och vara läskiga, men ändå passa för de minsta. Så hon tog saken i egna händer och skrev berättelser om den modiga lilla kaninen som själv får ta hand om spökena eftersom föräldrarna inte tror att de finns.

Och detta är just vad Den modiga lilla kaninen och spökena i garderoben handlar om . Även om det nu är så att spöken och andra väsen som barnen ser i mörkret inte finns på riktigt, så är ju rädslan för dem i högsta grad verklig. Men vi vuxna tar nog inte alltid den rädslan på allvar utan viftar bort den med att säga att spöken ju ändå inte finns. I den här boken tas dock rädslan på allvar. Här får man som läsare se att det är helt okej att vara rädd, och att man kan vara rädd för olika saker, både sådant som finns och sådant som inte finns. Här utforskas också tanken att spöken kanske visst finns på riktigt. Kanske är det så att barn ibland vet mer än de stora? Att inte alltid de vuxna har rätt?

Boken inleds med att familjen Kanin precis flyttat in i ett nytt hus och lilla Kanin har fått ett eget rum. Äntligen! I natt ska de sova i huset för första gången. Men lilla Kanin är lite rädd. Tänk om det spökar i det nya huset! Mamma Kanin avfärdar det, spöken finns inte på riktigt. Så läser de godnattsaga och pussar godnatt- Och det är efter att pappa har gått som det lilla spöket kommer fram för att dricka ur lilla Kanins vattenglas. Lilla Kanin tar fram ficklampan och lyser på spöket. Det flyger iväg, för spöken tycker inte om ljus. Det vet lilla Kanin. Sen kommer ett mellanstort spöke ut ur garderoben, som lilla Kanin lyckas jaga iväg. Men mamma och pappa Kanin tror fortfarande inte på spöken. Inte förrän det stora spöket kommer. Då kissar pappa på sig och mamma svimmar. Bara lilla Kanin är modig och vet precis hur man gör när det gäller spöken.

Boken är både skriven och illustrerad av Nadia Tolstoy. Den har ett enkel text och rätt enkla, men ack så uttrycksfulla bilder. Text och bild samspelar fint och tillsammans blir detta en bok som är lagom läskig, lagom mysryslig. Perfekt läsning för de allra minsta, de som är lika modiga som lilla Kanin.

Den modiga lilla kaninen och spökena i garderoben är utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och Bokus.