Åka buss

Åka bussJag pluggar barn- och ungdomslitteratur vid sidan om mina studier till bibliotekarie. I kurslitteraturen läste jag senast igår om det här med vad man får skriva om i barnböcker och om det finns några ämnen som är tabu. Författaren kom fram till att man kan skriva om allt, det måste finnas böcker om allt, men döremot är inte alla böcker till för alla barn. Det kom jag att tänka på när jag läste bilderboken Åka buss för mina barn senare igår kväll. De tyckte nämligen inte om den, de förstod inte riktigt vad boken handlade om. Och nej, de har haft turen att inte behöva vara med om det som boken handlar om och därför är förstås inte igenkänningen särskilt stor. Nu kan det dock finnas ett annat syfte med böcker också, nämligen att visa på andra perspektiv och ge ökad förståelse för allt ifrån andra miljöer och andra kulturer till andras upplevelser och erfarenheter, så jag tror ändå att den här och andra böcker ändå är viktiga att presentera för barnen.

Nu till själva boken. Åka buss handlar om en huvudperson som tvingas fly från sitt hemland. Lämna det kända för att bege sig ut i det okända tillsammans med mamma. Kvar blir pappa och farmor. Som tur är återförenas de så småningom och berättelsen slutar lyckligt.

Det här är en lågmäld berättelse som inte handlar om något dramatiskt vardagsäventyr som man annars är van vid i böcker till små barn, utan dramatiken i den här berättelsen ligger på en helt annan nivå. Berättelsen har flera djup och bottnar och här är det också tydligt att man ser det man vill se i boken, beroende på sina egna upplevelser och erfarenheter. Boken är illustrerad med uttrycksfulla bilder där färger och detaljer spelar en stor roll. Det är en väldigt aktuell bok som absolut kommer att finna sina läsare, och som också fyller ett tomrum där den verkligen behövs. Åka buss är också en av årets nominerade böcker till Augustpriset, i kategorin barn- och ungdomsböcker.

Läs gärna Bokunges recension av boken också, där skribenten lyckats sätta ord på flera saker jag ville berätta om boken, men inte lyckades finna orden till.

Åka buss är skriven av Henrik Wallnäs, illustrerad av Matilda Ruta och utgiven av Natur & Kultur. Den finns bland annat att köpa hos Adlibris och hos Bokus.