Alltid hejdå

Alltid hejdåI serieromanen Alltid hejdå skildras skilsmässobarn i två generationer med ett jättefint barnperspektiv. Huvudpersonen Alma är 12 år och hon längtar hem redan innan hon farit. Hemma i Umeå finns mamma Johanna och bästa vännen. Långt därifrån, i Bohuslän, finns pappa och en överväldigande hemlängtan. För ungefär 30 år sedan gick Almas mamma Johanna runt i Malmberget. Hon ville vara överallt utom hemma hos sina bråkande frånskilda föräldrar. Hon skriver dagbok under den tiden, en dagbok som senare Alma hittar uppe på vinden och snart inser Alma att hon och hennes mamma har mer gemensamt än vad hon kan tro. Tack vare mamma Johannas styrka får även Alma styrka att säga ifrån till sina föräldrar.

Alltid hejdå är Alma Thörns debutroman. Den är en av få böcker som verkligen skildrar en skilsmässa sedd ur barnens ögon och den väjer inte för det svåra. Boken vänder sig kanske mest till barn i ungefär samma ålder som huvudpersonen, men den är läsvärd även för vuxna. Inte minst för att vi vuxna ska få perspektiv på hur maktlös barn kan vara när vuxna bestämmer om deras liv. Boken är självbiografisk och den bygger förstås på Almas och Johannas egna upplevelser sin skilsmässobarn. Och det märks väl att de känslor, tankar och funderingar som skildras är trovärdiga och autentiska. Alma, och även Johanna, har en skarpsynt och kritisk blick på vuxenvärlden som i sin tur väcker tankar och känslor hos mig som läsare.

Jag läste i en recension i DN att Alma Thörn ”tecknar som det känns” och det är en så himla bra beskrivning. Jag brukar inte läsa serier särskilt ofta och är inte van vid det mediet, men den här boken gick verkligen rakt in i mitt hjärta. Illustrationerna är enkla, men effektfulla, uttrycksfulla och känslofyllda. De är tecknade i blyerts, i svartvitt. De två tidsplanen skiljs åt genom att nutiden är tecknade i en grå ton, medan dåtiden är tecknade i en sepiabrun ton.

I boken får vi alltså ta del av skilsmässobarnens upplevelser i två tidsplan, 2004 respektive 1977. Jag gillar de tidsmarkörer som finns med i detaljerna. Det ger det lilla extra till respektive tid. Än mer gillar jag dock miljöskildringarna som återfinns i bilderna, framförallt från Umeå där jag själv har bott och väl känner igen mig.

Alltid hejdå är skriven och illustrerad av Alma Thörn och utgiven av bokförlaget Galago. Den är nominerad till Augustpriset 2020 i kategorin barn- och ungdomslitteratur.