Alvablot

AlvablotAlvablot är den tredje delen i trilogin Stormens döttrar av Ulrika Kärnborg. Bokserien vänder sig till mellanåldern och handlar om flickor i historiska brytningstider. Den första boken, Nattflygare, handlar om häxprocesserna och utspelar sig 1667, denna andra boken utspelar sig i Birka under vikingatid och den tredje, avslutande delen, Budbärare, kommer att utspela sig 1911 under rösträttsrörelsens viktiga år.

Alvablot handlar om Gylla som lever ett hårt liv som träl på gården i Harg. Hennes matmor Gyrid blir svårt sjuk och då skickas völvan Torborg till gården. Völvan är kunnig i trolldom och läkekonster, men för Gyrids sjukdom hjälper det inte. Därför börjar det talas om att offra till gudarna och plötsligt är Gyllas liv i fara.

Ulrika Kärnborg är väl påläst, det märks att hon gjort ett gediget researcharbete kring den tid hon skriver om. Hennes språk flyter på bra och berättelsen är välskriven. Jag blir dock aldrig riktigt gripen av berättelsen då karaktärerna förblir ytliga och inte tillräckligt levandegjorda för att jag ska bli berörd på riktigt. Jag tror dock att historieintresserade barn kommer att tycka om denna serie då både vikingatiden och häxprocesserna är något som fascinerar och lockar till läsning. Själv ser jag också fram emot att läsa den tredje, avslutande boken i serien då kampen för kvinnors rösträtt är något som jag gärna läser om.