Asynja

Kungens grav  Frejas svärd

Asynja är en bokserie som utspelar sig på vikingatiden skriven av Elisabeth Östnäs och med illustrationer av Lina Neidestam. Tredje boken har precis kommit ut och det planeras bli totalt fem böcker.

I första boken, Kungens grav, tar Disa sin brors namn och kämpar till sig en plats i kungens hird med siktet inställt på hämnd efter att hela hennes familj blivit dödade. Hon bär på hemligheten att hon egentligen är flicka, men det visar sig också att hon har någon form av magiska krafter som hon behöver lära sig mer om. Parallellt med Disas historia får vi också lära känna Sunna, flickan som är trolovad med kungens son och som ska vigas till völva. Sunnas och Disas vägar kommer att korsas mer än en gång, inte minst under sökandet efter det magiska svärdet som Disa behöver hitta för att hennes hemlighet ska bevaras.

I andra boken, Frejas svärd, har Disa börjat finna sig tillrätta på Björkö. Men en natt förs hon bort och sedan hålls hon fången. Nu får vi också följa Idris, en av de andra Rävungarna och Disas vän. Han är fast besluten att försöka hitta och rädda Disa. Men hans vänskap och lojalitet sätts på prov när han får veta att hon dolt sin hemlighet även för honom. Samtidigt är tiderna oroliga och det rustas för strid.

Det här är riktiga bladvändare för slukaråldern. När man väl börjar läsa är det svårt att lägga bort böckerna. Det finns massor av intressanta karaktärer, det kryddas rikligt med detaljer från den mystiska, mytiska vikingatiden och det är action likväl som drama. Därtill är böckerna välskrivna och välgjorda med ett mycket fint samspel mellan texten och de snygga, svartvita illustrationerna. Ett plus också för de lockande, coola och genomtänkta omslagen. Den här serien tror jag många läsare kommer att sluka.