Amerikaäventyret

Flykten till Amerika  Försvunnen i New York  Gömd på Manhattan

Amerikaäventyret är en historisk äventyrsserie för slukaråldern som ursprungligen gavs ut som ljudbok på Storytel och nu blivit utgivna som böcker. Tre böcker är utgivna hittills och nummer fyra kommer senare i vår. Böckerna är skrivna av Camilla Lagerqvist och de är utgivna av Bonnier Carlsen.

Första boken, Flykten till Amerika, handlar om Ingrid. Det är år 1916. Hennes syster har flyttat till New York och Ingrid väntar på att hon ska jobba ihop pengar även till hennes biljett. Men hon är orolig för systern Hedvig som inte skrivit brev hem på flera månader nu. Ingrid bor hos sin moster, där båda systrarna bott sedan deras föräldrar dött. Men mostern är en riktig slavdrivare. En dag får Ingrid nog och flyr från Småland till Göteborg där den stora Amerikabåten väntar i hamnen. Hon bestämmer sig för att åka till New York och leta efter Hedvig. På sin resa till Amerika möter Ingrid såväl snälla och hjälpsamma människor som tjuvaktiga och ondskefulla människor. Det blir en strapatsfylld resa…

Andra boken heter Försvunnen i New York. Nu är Ingrid framme i Amerika, men första tiden i det nya landet blir långt ifrån hur hon tänkt sig. Redan i hamnen blir Ingrid hämtad av en kvinna som bara talar engelska och som tar henne till ett tvätteri där hon tvingas jobba tillsammans med andra unga tjejer. Ingrids vän Hugo, som hon lärde känna på båten, har flyttat in till sin moster som verkar rik som ett troll. Men vart kommer alla pengar ifrån? Har moster Milda verkligen rent mjöl i påsen? Hur ska Ingrid ta sig ur sitt fängelse? Kommer hon att hitta systern Hedvig? Och hur ska Ingrid och Hugo hitta varandra mitt i den brusande storstaden?

Tredje boken kom nu i mars och heter Gömd på Manhattan. Ingrid och Hedvig bor nu hos två damer och det har hunnit bli 1917. I sydstaterna har förtrycket mot den svarta befolkningen urartat i rena lynchningar och Ku Klux Klan härjar för fullt. En vän till damerna som Ingrid bor hos har bevakat kravallerna och jagas nu av stadens vita befolkning och av den korrupta poliskåren. Ingrid, Hugo och Lilibeth beger sig till sydstaterna för att försöka rädda Rosa och ta med henne tillbaka till New York. Det blir ett fartfyllt, rafflande äventyr på liv och död.

Jag slukade alla dessa tre böcker nu i helgen och fastnade helt. Amerikaäventyret innehåller både historia och dramatik, kärlek och vänskap, färgstarka karaktärer, samhällsskildringar och rafflande äventyr. Det är högt tempo, ett starkt driv och välskrivna böcker som skapar lässug. Perfekta böcker för historie- eller äventyrsälskande läsare från nioårsålden och uppåt. Nu väntar jag bara på att den fjärde och avslutande boken om Ingrid kommer i maj.