Alva och mörkret

Alva och mörkretDet blåser kraftigt idag i Hälsingland där jag bor. ”Mamma, det ser ut som att träden vinkar jättemycket”, sa min dotter Saga. När det blåser såhär kraftigt är det alltid stor risk för strömavbrott här och vi laddade med ficklampor innan vi lade oss igår kväll. Det kändes väldigt passande att läsa Alva och mörkret just idag. Man kan säga att det är en slags prepping-bok för barn. Den är skriven av Sofia Weiss och illustrerad av Heidi Forsell LaGrasta och den är utgiven av Idus förlag.

Boken handlar om Alva och hennes pappa. Ute är det kallt och mörkt, men i Alvas hus är det varmt och ljust. Efter middagen ska Alva och pappa se på film och poppa popcorn. Alva längtar. Men då händer något läskigt! Lamporna slocknar, allt blir svart, precis som där ute.

Alva ser ingenting. Inte pappa. Inte Misse. Inte ens sina röd- och vitrandiga strumpor.

-Det är bara ett strömavbrott, Alva. Inget farligt, lugnar pappa.

Mörker ute och mörker inne. Skuggor här och skuggor där. Alva tänker på vad som kan gömma sig i dem. Monster, spöken … och älgar! Det är absolut farligt, vad pappa än säger.

Boken handlar alltså om Alvas och pappas äventyr under ett strömavbrott. De får fundera på hur man får värme utan el och ved. Hur man kan poppa popcorn utan att spisen fungera. Är mörkret läskigt? Och kommer det någonsin att bli ljust och varmt igen?

Photo by Barnboksbloggen on March 21, 2021. May be an illustration.

Alvas pappa erkänner att han inte är någon prepper. En prepper är någon som har allt hemma som kan behövas vid till exempel ett strömavbrott. Konserver, vatten, batterier, ficklampor, ved… Alva och pappa var dåligt förberedda. Den här gången gick det bra, det blev inte så långt strömavbrott. Men boken väcker tankar och i slutet av boken finns ett uppslag där Alva, pappa och läsaren kan lära sig mer om vad som är bra att ha hemma om det skulle bli ett längre strömavbrott.

Photo by Barnboksbloggen on March 21, 2021. May be an illustration of 1 person.

Alva och mörkret är en spännande berättelse, riktig vardagsdramatik, med ett rikt och fylligt språk och stämningsfulla illustrationer till. En bok att läsa tillsammans med barn från cirka 4 år och uppåt för att avdramatisera det läskiga med mörkret och strömavbrott, men också bra att ha som utgångspunkt för att diskutera kring prepping och förberedelser. En fin bok som vi kommer att läsa flera gånger i vår familj.