Att ta hand om kärleken

Häromdagen skrev jag om böcker som handlar om skilsmässa, som en del av temaläsningen denna månad som ju handlar om hjärta & smärta. Relationer kan vara svåra och det är inte alltid man lyckas hålla ihop trots att man åtminstone en gång i tiden har älskat varandra och svurit att göra det tills döden (eller skilsmässan) skiljer en åt. En skilsmässa eller separation kan vara ett nödvändigt ont ibland och det finns många exempel på när såväl barn som vuxna mått betydligt bättre av att inte längre bo under samma tak. Men skilsmässor och separationer kan ibland också vara något som man tar till lite för lätt. Förr i tiden skiljde man sig inte lika lättvindigt, då var det bara att kämpa sida vid sida när man väl hade valt varandra. Och det finns ju idag folk som tycker att vi borde återgå lite mer till det. Kanske framförallt när barn är inblandade, för det är ju idag väldigt många barn som lever i bonusfamiljer av olika slag. Ibland kanske man kan rädda relationen innan det går för långt.

Jag har läst två böcker på det temat nu på sistone:

Medan vi fortfarande älskar – att ta hand om kärleken – är skriven av Mattias Stolen Due som är psykolog och parterapeut. Han menar att precis som vi servar vår bil medan den fortfarande fungerar så borde vi också ta hand om våra förhållanden medan man fortfarande älskar varandra. Det är en fin tanke, när det väl gått för långt så är det svårt att rädda en relation. Men medan man fortfarande älskar varandra har man bra förutsättningar att stärka relationen ytterligare och skapa en trygg grund som man kan återkomma till vid de tillfällen då relationen kanske inte är på topp. Författaren liknar det med ett hus – det är mycket enklare att renovera ett hus som bara lider brist på målarfärg och en kärleksfull hand än att reparera ett hus där det gått röta i de bärande balkarna, och så är det med parförhållandet också.

Boken innehåller åtta olika kapitel med fakta, exempel ur verkliga livet, frågor att fundera på, och konkreta tips, råd och förslag på saker att göra, antingen själv eller tillsammans för att stärka förhållandet. Allra bäst är det nog om båda i paret kan läsa boken, men även om bara den ena gör det tror jag man får mycket ut av den. Även som singel kan man ha nytta av boken, den innehåller en hel del personlig utveckling som man har nytta av när man så småningom går in i ett förhållande igen. Man fpr tänka och reflektera, samt ta del av vad som är ”normalt” och inte, så man lättare kan ifrågasätta vad man har och inte har, samt vad man vill ha. Boken innehåller också den senaste forskningen och många tips på hur man kan gå vidare när man läst färdigt den. Medan vi fortfarande älskar är utgiven av Libris och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

 

Dra åt helvete – en bok om gräl är skriven av etnologen och journalisten Malin Haawind. Precis som titeln skvallrar om så är det gräl som är i fokus i denna bok. I de flesta förhållanden och äktenskap, ja i de flesta relationer överhuvudtaget förekommer ju gräl. Nu har jag läst boken med utgångspunkt i just gräl i ett parförhållande, men som sagt så kan ju mycket i boken stämma in lika bra på gräl mellan vänner, mellan arbetskompisar, mellan barn och föräldrar eller whatever. Gräl som gräl liksom.

Hur som helst. Boken innehåller grälets historia, psykologin bakom gräl, scener ur verkligheten, intervjuer med grälare och icke-grälare, vilka ämnen som folk grälar oftast om, typiska grälrepliker, typiska handlingar som får det att hetta till, att gräla offentligt, att gräla inför barn, att försonas, och så förstås grältips – så blir du en bättre grälare. Kort sagt så innehåller boken allt man kan behöva veta om gräl. Den är skriven på ett personligt, stundvis humoristiskt sätt, men samtidigt med en allvarlig underton, för gräl är faktiskt en viktig del av relationer som man inte bör skoja bort. Kanske kan man tycka att det känns onödigt att läsa en hel bok om bara gräl, men jag tycker att den är intressant och läsvärd. Dessutom lär man sig ett och annat om sig själv medan man läser, vilket ju aldrig är fel… Sedan måste jag ju säga att jag både gillar framsidan och titeln skarpt. Dra åt helvete är utgiven av Fri Tanke bokförlag och den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.