Aysa i simhallen

Aysa i simhallenI bilderboken Aysa i simhallen får vi följa med fyraåriga Aysa och hennes föräldrar till simhallen. Vi får följa med när hon byter om med mamma bland nyckelpigor och ormar, när hon duschar och krånglar på sig den blöta baddräkten och när hon leker och simtränar i bassängerna. Hon hänger på mammas rygg när mamma simmar, hon doppar huvudet med simglasögon på, hon tränar att hålla andan under vattnet och hon jagar mamma som får simma det snabbaste hon kan för att gömma sig. Hon träffar också en ny kompis, Fred, som är sex år. Tillsammans leker de i vattnet, tränar på att flyta och dyker. Och till sist bastar de ända tills det bränner i näsan på Aysa.

Aysa i simhallen är en berättelse som introducerar läsaren till ett besök i badhuset, men också till simkunnighet och vattenvana. Den berättar om hur det går till i badhuset, hur man förbereder sig och hur det ser ut i duschar och omklädningsrum. Den berättar vad man får göra och inte får göra i närheten av vattnet, som att inte springa på bassängkanten. Dessutom finns en liten simskola i slutet av boken.

Bokens författare är Therese Alshammar som är före detta elitsimmare med över 70 medaljer från EM, VM och OS. Idag brinner hon för att dela med sig av sin kunskap och vattenvana till barn och vuxna. Genom denna bilderbok lyckas hon nå ut till många barn som precis står inför sina första besök i badhuset eller på stranden och som är på väg att få vattenvana och lära sig simma. Jonas Burman har berikat boken med fina, färgglada, varma och charmiga illustrationer som förmedlar en stark kärlek till vatten och simning. Aysa i simhallen är utgiven av Bonnier Carlsen och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.