Barnboksbloggens adventskalender 2020 – lucka 14

Idag är det dags för lucka 14 i Barnboksbloggens adventskalender 2020 och det är Lisa Bjärbo som ger dagens boktips.

© Foto Kajsa Göransson

Lisa Bjärbo är av mycket omtyckt barn- och ungdomsboksförfattare. Hon har skrivit bilderböcker om Eddie och om Ivar som älskar dinosaurer. Hon har också skrivit kapitelböckerna om Viggo, exempelvis Viggo och mammalivet och Viggo och rädslolistan. Lisa skriver också ungdomsböcker, bland annat Inuti huvudet är jag kul och Djupa ro, och nu i höst är hon aktuell med Fula tjejer som hon skriver tillsammans med Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson. Lisa hade också barnbokspodden Bladen brinner tillsammans med Johanna Lindbäck.

Här kommer Lisas boktips:

Jag vill tipsa om en svinbra bok för unga: ”Beröringen” av Gustav Tegby. Den handlar om 17-åriga Elin som fötts med en sällsynt gåva (eller kanske snarare förbannelse): Alla hon rör vid blir bundna till henne, och om de kommer mer än 30 meter bort från henne så dör de. Det är därför hon levt inspärrad i en lägenhet med bara sin pappa i hela sitt liv. Tills nu, när polisen plötsligt kommer för att hämta henne, och hon tvingas ut i samhället.

Boken är först och främst så FRUKTANSVÄRT spännande att man hetsbläddrar mellan sidorna. Det är liksom en svensk actionberättelse med övernaturliga inslag, som utspelar sig i Umeå, i ett rasande tempo. Men sen är den också otroligt rolig i dialoger och ton: Elin är den mest motvilliga och sarkastiska tonåringen med superkrafter (?) jag läst om. Och det är så kul med krockarna: Tonårsskildring i nutida Sverige möter action, urgamla sekter och ond bråd död. Jag älskar den! Jag tänker själv ge bort den i julklapp till alla jag känner som är mellan 12 och 16, ungefär.

Beröringen

Jag läste själv Beröringen under jullovet förra året och jag håller med Lisa, den är verkligen uppslukande och väldigt bra!