Tre loppisbesök i barnböckernas värld

På loppis    Amy & mamma på loppisjakt    Dorran går på loppis

På sistone har det kommit flera barnböcker som handlar om att gå på loppis! Jag vet inte vad det säger om samtiden, men intressant fenomen är det i alla fall. Jag har läst tre av dem:

Pom och Rio på loppis är en lättläst bok som vänder sig till nybörjarläsarna. Det är första delen av en ny serie av Anna Hansson som ska handla om två påhittiga vänner vid namn Pom och Rio. I just denna bok är vännerna på loppis och vi läsare får följa med när de går på skattjakt på loppisen. Det visar sig att det finns såväl knäppa som spännande saker på loppisen. Rio har alltid önskat sig en skattkista. Kanske finns det en sådan på loppisen? Boken är lättläst och både humoristisk och spännande med mycket dialog, fart och fläkt. Den är fylld med knasiga, färgglada illustrationer av Mads Ellegård Skovbakke. Pom och Rio på loppis är utgiven av Hegas förlag och i vår kommer en ny bok om de påhittiga vännerna.

Photo by Barnboksbloggen on December 20, 2020. Bilden kan innehålla: text där det står ”-Vilken tur att vi inte köpte skatt- kistan, säger Rio. Den hade vi nog aldrig orkat bära! 23”.

Amy & mamma på loppisjakt är en bilderbok som handlar om Amy som älskar att bada. Det tycker hon att man kan göra även om det regnar. Det tycker inte mamma. Mamma tycker att dom ska åka på loppis. Men loppis kan väl omöjligt vara roligare än att bada? Det är en rolig och spännande bok som handlar om att åka på äventyr till en plats där man kan hitta dolda skatter. Boken är skriven av Wiveca Bragning. Den är charmig, lågmäld och har ett fint miljöperspektiv. Illustrationerna av Emmelie Salomonsson är detaljrika och sprudlar av färg. Här finns mycket att se och upptäcka. Dessutom blir man otroligt sugen att själv åka på loppis och botanisera bland skatterna efter att ha läst den här boken. Amy & mamma på loppisjakt är utgiven av Idus förlag.

Photo by Barnboksbloggen on December 20, 2020. Bilden kan innehålla: text där det står ”Nu gar vi vidare, säger mamma ännu gladare. Amy gar ett steg mamma. Precis när saga hon inte orkar hör hon mamma utbrista: Titta Amy! En vinteroverall. Vinteroverall? Pa sommaren. Amy suckar. Till vintern Amy. Det ar bra att ara föreberedd. mer,”.

Dorran går på loppis är den andra bilderboken om Dorran, skriven av Moa Eriksson Sandberg och illustrerad av Mari Ahokoivu. Idag ska Dorran på loppis. Hon har fått en helt egen guldpeng av mamma att handla för. Men det finns ju så mycket Dorran vill ha. Vips så är guldpengen slut. Och Dorran som just fått syn på precis exakt en sån prinsessklänning som hon alltid har önskat sig och ett bord fullt av kakor och… Dorran är en härlig karaktär, bestämd och sprudlande. Berättelsen är full av humor och igenkänning, även för oss vuxna. Barnperspektivet finns tydligt där och illustrationerna är inkluderade och normkreativa ur flera perspektiv. En charmig bilderbok att läsa om och om igen. Dorran går på loppis är utgiven av Rabén & Sjögren.

Photo by Barnboksbloggen on December 20, 2020. Ingen fotobeskrivning tillgänglig..