Barnens lilla överlevnadshandbok

bloh---barnens-lilla-overlevnadshandbokB.L.ÖH – Barnens lilla överlevnadshandbok är en innehållsrik och matnyttig överlevnadshandbok för barn. Boken är visserligen till för människor i alla åldrar, men den riktar sig främst till barnen.

Författaren, Jan-Erik Ullström, har själv skrivit i baksidestexten att boken tillkom efter att hans 12-årige son Elias frågat honom hur han skulle hitta vatten ifall det skulle bli en stor naturkatastrof och allt förstörts. Författaren insåg då att det visste han ju knappt själv, trots att han är vuxen. Hur ska då barn kunna veta hur man gör för att hitta vatten, hur man gör upp eld, åt vilket håll norr är, hur man gör om man går vilse, och så vidare. Där och då föddes alltså idén till Barnens lilla överlevnadshandbok.

I boken får vi följa Maja och Charlie i ett pedagogiskt äventyr och tillsammans med dem lär man sig just allt det där viktiga som man behöver veta för att kunna överleva. Boken vänder sig till barn mellan 9-12 år. Den är lättläst med mycket bilder och förklarande exempel. Varje uppslag behandlar ett tema, till exempel Vatten, Föda, Eld, Bivack och Orientering. Jag tror att den här boken är läsvärd för många barn som är intresserade av överlevnad och intresset för detta lär nog ha ökat i och med alla dystopier som utges idag. Därför tror jag också att boken kan vara intressant även för tonåringar. Visserligen är bokens tilltal mer riktat mot de yngre, men själva innehållet är intressant även för tonåringar. Ett stort plus för illustrationerna som känns lite serie- och manga-inspirerade. Det känns som att författare och illustratör haft ett nära samarbete.

Barnens lilla överlevnadshandbok är skriven av Jan-Erik Ullström, illustrerad av Gabrielle Nilsson och utgiven av Idus förlag. Boken finns bland annat att köpa på Adlibris och Bokus.