Barnförfattad litteratur

smilla_bakar_kladdkaka smilla_fyller_4 smilla_gr_till_dagis smilla_p_bibblan smilla_trffar_mormor smilla_trffar_tomten

Pliplop Books är ett förlag som har satsat på en rätt unik nisch på marknaden. De ger nämligen ut barnförfattad litteratur. Det handlar alltså om böcker som både är skrivna och illustrerade av barn. Av barn, för barn. Hittills har de knutit till sig ungefär 60 unga författare och lika många titlar i e-boksformat. I våras kom de också ut med en serie bestående av sex böcker i tryckt format: serien om Smilla.

screen480x480-1

Serien omfattar böckerna Smilla träffar mormor, Smilla fyller 4, Smilla träffar tomten, Smilla bakar kladdkaka, Smilla går till dagis samt Smilla på bibblan. Böckerna är skrivna och illustrerade av Runa Sivertsen. Hon skapade karaktären Smilla 2012 när hon bara var 9 år gammal. Sedan dess har det alltså blivit en hel serie böcker om Smilla. Dessutom är fler böcker på väg!

screen480x480

Böckerna om Smilla handlar om en liten tjej som går på dagis. Hon är i 3-4-års åldern och gör sådant som små barn gör. Det är vardagsnära berättelser med hög igenkänning för de mindre barnen. Texten är enkel och på varje uppslag finns fina bilder. Mina barn tyckte mycket om böckerna, de små barnen tyckte om dem för karaktärens och berättelsernas skull och den äldsta gillade själva konceptet och både imponerades och inspirerades av tanken att den som skrivit böckerna är i samma ålder som hon själv.