Vem bloggar och vem läser?

Bokblomma undrar vem som bloggar och vem som läser. Feministbiblioteket och Lyrans Noblesser har svarat på sina respektive bloggar och jag vill också svara känner jag.

Jag har bloggat sedan 2008 och har alltså bloggat länge. Åtta år är det nu. Innan jag började bokblogga hade jag egna, personliga bloggar sedan åtminstone 1997. Fast på den tiden fanns inte bloggportaler som idag, utan då skrev jag dagbok på en egen hemsida. Men från 2008 har jag alltså bloggat om böcker istället.

Från början fanns min blogg på en hemsida som hette Allt om barn. Den finns inte längre. Jag kommer inte riktigt ihåg när det var som jag bytte till att börja blogga på min egen domän, men det är ganska många år jag gjort det nu.

Min blogg heter ju Barnboksbloggen.se, och från början var det också barnböcker jag bloggade om på Allt om barn, men efter att jag började blogga på min egen domän så började jag skriva om allt jag läste, och eftersom jag läser väldigt brett så är min blogg också rätt bred. Barnboksbloggen är därför kanske ett missvisande namn, men numera är det ju inarbetat. Dessutom vill jag ändå behålla min nisch mot barnböcker, för det tycker jag ändå är bloggens huvudfokus.

Vilka läser då min blogg? Jag tror att det är en ganska varierad läsarkrets. Andra bokbloggare såklart och bibliotekarier vet jag läser. Föräldrar och vanliga bokintresserade. Förhoppningsvis också lärare och förskollärare för att få tips. Jag har ganska dålig interaktion med mina läsare och jag har inte heller riktigt lyckats hamna i den där klicken av bokbloggare som blivit vänner på sociala medier och i verkliga livet, även om jag gärna hade velat få fler bokintresserade vänner. Jag ser på statistiken att jag har många som läser, men jag vet inte vilka ni är, så kommentera gärna.

Jag försöker att ha en bra blandning här i bloggen, men eftersom jag har fyra barn, pluggar och jobbar så räcker inte tiden till som jag skulle vilja. Därför är det framförallt recensioner och utmaningar av olika slag jag skriver om. Skulle vilja skriva lite djupare inlägg ibland, men de är också mer tidskrävande. Skulle också vilja skriva lite mer personligt, men vet inte om det riktigt skulle uppskattas. När man inte vet vilka som läser bloggen är det ju också svårt att veta vad läsarna uppskattar, vad de förväntar sig och vad de skulle vilja läsa om.

Jag har genom åren haft några bokbyten, tävlingar och utmaningar. Vissa har varit mer välbesökta än andra. Men återigen handlar det om tid. Sådant är ganska tidskrävande och det är svårt att motivera varför man ska lägga ner tid om man inte får höra att det uppskattas av deltagarna/läsarna. Återigen handlar det alltså ganska mycket om vem som egentligen läser.

Jag är själv dålig på att kommentera bokbloggar. Jag följer och läser väldigt mycket bokbloggar, så många att jag inte alltid hinner hänga med. Ofta har jag mycket att läsa ikapp när jag väl sätter mig och läser. Därför lägger jag sällan ner tid på att kommentera. Fastän jag egentligen borde, det är ju den där interaktiviteten man gärna vill åt, både som bloggare och som läsare. Det är ju den som gör bokbloggandet så speciellt, annars hade man ju lika gärna kunnat ha en läsdagbok i en anteckningsbok hemma i byrålådan.

Till kärnfrågan då, vem är jag egentligen? Jag är 36 år. Bor i Hälsingland med make och fyra barn. De är, i skrivande stund, 9 år, 5 år, 3,5 år samt 2 månader. Just nu är jag alltså föräldraledig. Jag pluggar till bibliotekarie på distans på Borås högskola och läser en skrivarkurs vid sidan av. När jag inte är föräldraledig så jobbar jag som biblioteksassistent och som konsumentvägledare på kommunen. Jag driver också eget företag som frilansjournalist. Jag är lektör åt BTJ förlag och jag har skrivit två egna böcker (Jobba som personlig assistent och Förälder för första gången). Att skriva och läsa är min passion och mina absolut största intressen. Jag gillar också att baka och att träna. Ja, det var lite kort om mig det. Så vilka är ni? 🙂

2 thoughts on “Vem bloggar och vem läser?

  1. Intressant läsning! Jag läser din blogg främst för att du har väldigt bra recensioner på barnböcker (jag tar förskollärarexamen nu i januari och börjar jobba direkt, så din sida har varit till mycket hjälp). Kul att du själv också skriver 🙂

Comments are closed.