Bella och Ebba kastar nappar

Bildresultat för bella och ebba kastar napparAnvänder ditt barn också napp? Försöker ni få barnet att sluta med napp? En smart idé kan då vara att läsa om andra barn som slutar använda napp, som Bella och Ebba kastar nappar, en nyutkommen bok skriven av Sanna Juhlin och illustrerad av Robert Brunden  (JH Publishers).

Bella är fyra år och använder napp. En dag när hon vaknar säger hon till sina föräldrar att idag är dagen då hon ska sluta med napp. Hon ska kasta alla sina nappar. Hon samlar ihop de nappar hon har, och det är en hel del det. Sedan tar hon med sig bästa kompisen Ebba för att slänga napparna.

Men vart slänger man egentligen nappar? Flickorna har många idéer, som att gräva ner dem (ingen bra idé när grannens hund kommer) eller att slänga dem i sopnedkastet (funkar inte när man inte når upp). Till slut så lyckas de i alla fall slänga napparna. När kvällen kommer så saknar Bella förstås nappen. Men hon kommer på att det är ganska mysigt med nalle också.

En charmig liten bok som tar nappanvändandet på allvar. Det kan vara jobbigt att sluta med napp och barnet måste finna tröst på annat håll. Att läsa en sådan här bilderbok tillsammans med barnet kan underlätta. Men boken kan förstås läsas som en helt vanlig bilderbok också. Min dotter (1½ år) har aldrig någonsin haft napp och kan kanske inte identifiera sig med huvudpersonen Bella i boken, men vad gör det. Dottern uppskattade boken lika mycket för det. Hon tittade på bilderna och pekade och jag läste. Det är en kortfattad text skriven på barnets nivå och bilderna samspelar på ett fint sätt med texten. En läsvärd bok!