Bilderboksvecka: Inte vara rädd!

inte-vara-raddKarin Ahlin är konstnär, grafisk designer och storyteller. År 2011 fick hon pris för bästa animation vid Dalarnas filmfestival med motiveringen att många olika tekniker varvas på ett lekfullt och klurigt sätt och låter berättelsen sprudla av liv och skaparglädje. Nu har Karins första bilderbok utgivits av Alfabeta bokförlag. Samma livliga bildberättande hittar vi i hennes barnboksdebut.

Bilderboken heter Inte vara rädd och den handlar om Tiger som sitter på trappan till sitt hus och väntar på att hans föräldrar ska komma hem. Han vill nämligen varken gå in eller vara ute. Då kommer grannen Taxen förbi och undrar vad Tiger gör ute alldeles ensam. Taxen behöver hjälp att leta efter sin röda hatt och han ber Tiger om hjälp, så tillsammans genomsöker de huset från källare till vind. Men egentligen handlar det om att Taxen tycker att det är läskigt. Då försäkrar Tiger honom att inte vara rädd. Samtidigt så känner man att även Tiger är rädd. Han försäkrar hela tiden ”inte vara rädd, inte vara rädd”. Det blir som ett mantra och troligen så gör han det just för att han blir mindre rädd av att säga så.

Inte vara rädd vänder sig till barn mellan 3-6 år och de allra flesta har ju varit rädda någon gång, så igenkänningsfaktorn är hög. Boken handlar mycket om tankar, känslor och rädslor ur ett litet barns perspektiv. De färgstarka och lite barnsliga bilderna är uttrycksfulla och tilltalande. Att övervinna sina rädslor är ett tema som är tidlöst och som passar såväl stora som små.