Bilderboksvecka: Otäckserien

den-otacka-lilla-mamman      den-otacke-lille-fluns

Den otäcka lilla mamman är den första boken i Otäckserien. Boken handlar om Sabina som har fått en lillebror. Hennes mamma har inte tid för Sabina längre och ett tag önskar hon sig säkert en ny mamma. Men vad gör man när ens mamma plötsligt blir en skrikig, otäck mamma som bara ligger på golvet och sparkar och slår med knytnävarna. Sabina tvingas bli stor och får börja laga mat, handla och ta hand om lillebror. Snart inser hon att det är ganska jobbigt med den där lilla mamman som bara bråkar och är olydig.

Den otäcke lille Fluns är den andra boken i serien. Den handlar om Lily som en dag plötsligt får oväntat besök. Men det är inget trevligt besök. Ingen kompis eller farmor eller mormor som kommer för att leka och ha roligt. Nej, istället är det ett otäckt litet besök. Det är en grön och slemmig filur som flyger in genom Lilys sovrumsfönster och börjar ställa till med besvär. Han spelar trumma i Lilys öra tills hela hennes huvud värker och han gungar i hennes snorkråkor tills hon nyser och hostar.

Båda böckerna är väldigt humoristiska med tydliga teman. Böckerna lockar till skratt hos både barn och föräldrar. Igenkänningsfaktorn är stor. Illustrationerna tilltalar inte mig, men texten tycker jag desto mer om.

Böckerna är skrivna av Suzanne Gottfarb, illustrerade av Lisa Örtengren och utgivna av Bokförlaget Mormor.