Bilderboksvecka: Lotta på Bråkmakargatan

Visste ni att Rabén & Sjögren har lanserat två av de klassiska böckerna om Lotta på Bråkmakargatan som bilderböcker.

lotta-pa-brakmakargatanLotta på Bråkmakargatan handlar om när Lotta en morgon vaknade och var arg redan från början. Hon hade drömt om något som hon inte tyckte om och hon trodde att det man drömt var sant. Därför blev hon arg på sina syskon, för det var nämligen dem som hon hade drömt om. Inte nog med det, för sedan kom mamma och ville sätta på henne en jumper som kliar och sticks. Vilken avig dag! Lotta bestämmer sig för att flytta hemifrån.

visst-kan-lotta-cyklaI Visst kan Lotta cykla blir Lotta arg för att ingen tror på att hon kan cykla. Men hur ska man kunna lära sig cykla när man bara har en usel trehjuling? Ingen cykel fick hon på sin femårsdag heller. Så Lotta bestämmer sig för att låna Tant Bergs cykel. Vilken katastrof!

De här böckerna är ju riktiga klassiker och jag gillar idén med att låta en ny generation barn få tillgång till dem i bilderboksformat. Det man bör tänka på är dock att det är färre bilder och mer text än vi är vana vid från de bilderböcker som vänder sig till de lite yngre barnen. Jag tycker att denna bok passar bäst till 5-6-åringar. Lotta själv är ju fem år, så igenkänningsfaktorn är också som störst för läsarna i samma ålder. I böcker finns också en hel del gamla ord och uttryck. Det är bra böcker som håller än idag. Inte minst älskar jag skildringen av den lilla Lotta med så stark vilja. Men jag tycker att man bör ha lite tid på sig när man läser dessa böcker i en klass eller för sina barn, så att man hinner diskutera texten, känslorna och verkligen njuta av böckerna. Båda böckerna om Lotta är illustrerade av Ilon Wikland och den som skrivit böckerna är förstås Astrid Lindgren.