Förlag som ger ut lättläst

Det finns ett antal förlag i Sverige som ger ut lättläst. Dels har vi de förlag som fokuserar i stort sett enbart på lättläst för såväl barn som unga, som ger ut böcker i olika svårighetsgrader för personer med lässvårigheter eller nyanlända som ska lära sig läsa på svenska. Dels har vi de traditionella förlagen som ger ut framförallt barn- och ungdomsböcker, allt ifrån pekböcker till ungdomsböcker, allt ifrån faktaböcker till kapitelböcker, och som ofta har en mindre utgivning av lättlästa barnböcker som framförallt vänder sig till (de svenska) nybörjarläsarna, men som naturligtvis kan läsas av alla som har lust att läsa dem.

Den här veckan kommer jag att presentera några av de förlag som ger ut lättlästa böcker och även recensera några av deras böcker. På så sätt hoppas jag också att ni ska få en bättre bild av lättlästutgivningen i Sverige idag och även en bättre bild av vad lättläst egentligen är.

Så denna vecka kommer ni att kunna se fram emot detta:

  • Måndag – B Wahlströms och LL-förlaget
  • Tisdag – Nypon förlag
  • Onsdag – Vilja förlag
  • Torsdag – Rabén & Sjögren och Argasso
  • Fredag – Hegas
  • Lördag – Bonnier Carlsen och Alfabeta
  • Söndag – Olika förlag

Jag har garanterat missat något förlag, men eftersom jag gör detta på min fritid så har jag heller ingen ambition att ge en heltäckande bild, utan tanken är att detta ska ge lite smakprov och boktips. Titta gärna in på förlagens egna hemsidor också för att få en bättre bild över hela deras utgivning. Självklart kan jag inte heller täcka in förlagens hela utgivning, utan bara tipsa om några av de böcker som jag själv har läst ur utgivningen. Så är ni intresserade av lättläst – missa då inte att titta in här under den kommande veckan!

3 thoughts on “Förlag som ger ut lättläst

  1. Kul med fokus på lättläst! Tycker det gått framåt mycket på det området de senaste åren! Ett minst sagt viktigt område! Har själv ganska nyligen gett ut en bok på LL-förlaget och kommer snart med en på Nypon – och brinner lite extra för just lättläst 🙂 Träffar i mitt vanliga arbete många som har behov av den typen av böcker. Kan själv också tycka att det är ganska vilsamt att läsa lättlästa böcker ibland även om jag inte är beroende av det för att kunna läsa en bok.

  2. Håller med om att det är ett viktigt område, därför tycker jag att det var kul att uppmärksamma lättläst på detta sätt. Vad kul att du själv skriver lättläst. Det drömmer jag också om att göra. Håller på att skriva på ett manus just nu och förhoppningsvis kanske det blir antaget någon gång. Jag hoppas det i alla fall.

Comments are closed.